• Aktualni dogodki

Posodobljena strategija cepljenja proti COVID-19

18. Februar 2021

Posvetovalna skupina za cepljenje proti COVID-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je na sestanku 9. februarja 2021 pripravila posodobljeno strategijo glede prednostnih skupin za cepljenje proti COVID-19.
Skupina je na sestanku oblikovala tudi priporočila za uporabo posameznih cepiv v trenutnih razmerah, ko so količine posameznih cepiv zelo omejene. Predlagala je prednostne skupine s posebej ranljivimi kroničnimi bolniki in priporočila pri katerih osebah naj se uporablja cepivo AstraZeneca. Med njimi tudi pri cepljenju nepokretnih oseb na domu ne glede na starost, saj je to cepivo (za razliko od mRNA cepiv), bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja. Prednostni vrstni red za cepljenje nepokretnih oseb se določi v skladu s strategijo glede na starost oz. pridružene bolezni (najprej stari 80 let in več in posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost – prednost imajo starejši).
Preberite več