Dostopne turistične destinacije

Na oddih brez ovir

PREDSTAVLJAMO VAM POČITNIŠKE DESTINACIJE DOMA IN V TUJINI, KI SO DOSTOPNE GIBALNO OVIRANIM TURISTOM NA INVALIDSKIH VOZIČKIH.

Stran bi radi dopolnjevali, zato vas prosimo, da nam posredujete naslove destinacij, v katerih ni arhitekturnih ovir in ste se v njih dobro počutili - info@zveza-paraplegikov.si

DOSTOPNE DESTINACIJE ZVEZE PARAPLEGIKOV

OBNOVITVENA REHABILITACIJA

Zveza paraplegikov Slovenije izvaja obnovitveno rehabilitacijoe v
Domu paraplegikov Pacug, Zdravilišču Laško in Zdravilišču Radenci.

INVALIDOM DOSTOPNA SLOVENSKA ZDRAVILIŠČA
Terme 3000 Moravske Toplice
MORAVSKE TOPLICE
Terme Dobrna
DOBRNA
Terme Čatež
ČATEŽ
Terme Topolšica
TOPOLŠICA
Terme Zreče
ZREČE

SLOVENIJA VSE BOLJ PRIJAZNA TURISTOM INVALIDOM

Letališče Jožeta Pučnika
LETALIŠČE JOŽETA PUČNIKA
DOSTOPNOST LJUBLJANE
KARTA I. del
KARTA II. del

Potniki s posebnimi potrebami
Varnostna pravila za prevoz invalidnih oseb z omejeno mobilnostjo

Zavod ARS VIVA v Podcerkvi v  Loški dolini je ustanovil tetraplegik Benjamin Žnidaršič, zato so vsi obnovljeni objekti kmečke domačije brez arhitekturnih ovir, prostori pa prilagojeni turistu na invalidskem vozičku.
V hostlu imajo na voljo apartma, dvoposteljne sobe s kopalnico, triposteljno sobo, dvanajst skupnih ležišč, dnevni prostor, knjižico, galerijo, recepcijo in jedilnico. Zavod ARS VIVA se nahaja v Loški dolini v Podcerkvi 24, Stari trg pri Ložu. Pri njih turizem razumejo kot potovanje drug k drugemu, k drugačnemu, novemu, zanimivemu. - ARS VIVA - E-mail: youthostel.arsviva@gmail.com

Ekološka turistična kmetija Lešnik – Kategorija 4 jabolka - kmetija, ki leži na 700 metrih nadmorske višine na pobočja Pohorja, je pet kilometrov oddaljena od Slovenj Gradca in ima bogato naravno kulturno dediščino.
Soba za invalidne goste je (imenovana Oreh) je urejena v novejši hiši. Stavba je brez arhitekturnih ovir, v notranjosti v celoti dostopna gostu na invalidskem vozičku, primerno urejene so tudi sanitarije.
Kmetija ima apartma, sedem sob in skupni prostor za 25 oseb na kozolcu.
Hrana, ki vam jo bodo na kmetiji postregli, je pridelana na ekološki način.

SLOVENSKI HOTELI NA OBALI IN CELINI - SREDOZEMSKA OBALA IN OTOKI - ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

NAUTIČNI TURIZEM BREZ ARHITEKTURNIH OVIR

Skozi projekt ESYNAUTIC boste spoznali novosti na področju nautičnega turizma, ob morebitnem križarjenju pa tudi najlepše kotičke Jadranske obale.
Teraplegik Zdravko Lakić, ki rad potuje in pozna vse težave s katerimi se srečuje gibalno ovirani turist, je svoje bogate izkušnje (slabe in dobre) predlagal pri projektu Easynautic.
Motorna ladijca M/Y TRINIDAD (TRADER 41+2je povsem prilagojena turistu na invalidskem vozičku. Med drugim vas s posebnim dvigalom lahko z ladje spustijo direktno v moreje, s potrebno logistiko pa so poskrbeli, da se turist na vozičku na križarjenju in obiskih različnih znamenitosti res odlično počuti.

INVALIDOM PRIJAZNA HRVAŠKA (vrsta zanimivih ponudb)

Hrvaške plaže - Hrvaška združenja paraplegikov in tetraplegikov (HUPT) so v sodelovanju z Hrvaško turistično skupnostjo pripravila odlično publikacijo v kateri podrobno predstavljajo vse turistične destinacije v njihovem delu Jadranskega morja, ki so dostopne tudi turistom na invalidskih vozičkih. Torej plaže, ki imajo neoviran dostop z invalidskim vozičkom, transfer v morje (dvigalo ali klančino z invalidskim vozičkom za v morje) dostopne sanitarije, prostor za sončenje reševalec iz vode. Po možnosti pa tudi parkirišča namenjena invalidnim voznikom. V publikaciji so plaže razdeljene v šestih upravnih enotah (županijah), v njih pa s fotografijami in omenjenimi opisi, predstavljene vsaka posebej. V Istrski županiji so štiri, v Primorsko-goranski sedem, v Zadarski pet, v Ličko-senjski dve, v Splitsko-dalmatinski 12, v Dubrovniško-neretvanski pa 13. No, v Sloveniji imamo le dve.

Na hrvaškem sta 70% invalid in njegov spremljevalec oproščena plačila turistične takse - Zakon - 4. člen

WHEELCHAIR WANDERING - SLOVENIA - CROATIA - MONTENEGRO - Izredno obsežna spletna stran tudi drugih dostopnih destinacij

SKIP (Samo Kolica I Put) – blog je namenjen vsem tistim, ki radi potujejo in raziskujejo kljub temu, da za to uporabljajo invalidski voziček.
Marko Veličković iz Srbije, ki je na vozičku zaradi mišične distrofije že od rojstva, želi s tem blogom prikazati dostopne destinacije, predvsem pa opozarja na njihove nedostopnosti. Doslej je obiskal in raziskal nekatere kraje v Srbiji, Romuniji, Grčiji in Madžarski. Veliko zanimivih stvari je napisal o teh krajih v katerih je bil in kako se je tam pučutil.
Na vseh potovanjih se posveča tudi krajevni kulinariki.

BOSNA IN HERCEGOVINA

Cenovno zelo ugoden rehabilitacijski center Reumal

TURISTIČNE AGENCIJE

PREMIKI  - Zavod za svetovanje, promocijo in razvoj dostopnega turizma Ljubljana

INTELEKTA - Turistična agencija z izredno širokim programom različnih ponudb

APARTMA MOHORČIČ - PORTOROŽ - Od morja je oddaljen 800m, ima klimo, teraso, možnost dodatnega ležišča, žar, male živali so dovoljene. Apartma je dostopen tudi gostom na invalidskih vozičkih. Parkirišče je zagotovljeno, v bližini se nahajajo trgovine in športna dvorana.