• Šport

Poskrbimo za svojo kondicijo in ohranimo zdravje

28. Marec 2020

Koronavirus nam je bistveno onemogočil gibanje in preprečil različne aktivnosti. Iz varnostnih razlogov ostajamo v varnejšem zavetju doma, brez druženja in v pričakovanju, da ta svetovna katastrofalna epidemija, čim prej mine. Veliko pa lahko storimo tudi sami s tem, da dosledno in z vso resnostjo spremljamo navodila medijev in se jih prav tako z vso resnostjo tudi držimo. https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
Ob vsem tem imamo veliko časa, zato nikakor ne smemo pozabiti na našo fizično kondicijo in ohranjevanje zdravja.
Dihalne in druge vaje
Zdaj, ko smo vsi malo pod stresom, so dihalne vaje še posebej dobrodošle. Izvajamo jih lahko kjerkoli in kadarkoli, najbolje pa zunaj na svežem zraku. Dihamo s pomočjo  trebušne prepone, ki se nahaja v našem trebuhu. To je pravilno dihanje.
Vsi smo že izvajali različne vaje, zato se jih spomnimo in obnovimo. Vsak dan, tudi večkrat.
Vaje za moč
Raztegujte elastične trakove, uporabna je tudi zračnica od kolesa. Dvigujte uteži. Če jih nimate napolnite plastenke z vodo. Dvigujte se na vozičku. Verjetno poznate še vrsto vaj s katerimi si boste okrepili mišice.
Izkoristite lepe dni in se zapeljite z vozičkom okrog vašega doma, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.
Pazite tudi na raznoliko prehrano za krepitev imunskega sistema, saj bosta dobra kondicija in dober imunski sistem ob morebitni okužbi lahko prevesila jeziček na tehtnici.
Veliko vaj najdete na spletni strani severne Primorske (https://www.drustvo-go-para.si/naredi-nekaj-zase?start=1), veliko tovrstnih napotkov pa seveda tudi na internetu.
Pazite nase in ostanite zdravi!