• Šport

Dobrodelni svetovni tek - Wings for Life World Run 2020

4. Maj 2020

Letošnji dobrodelni tek Krila za življenje (Wings for Life) je zaradi pandemije koronavirusa potekal nekoliko drugače, kot smo ga bili vajeni v prejšnjih letih. Tako letos po vsem svetu ni bilo organiziranih skupinskih startov. Kljub temu je 3. maja 2020 v 104 državah natanko ob istem času - ob 11. uri po UTC (univerzalni čas) oziroma ob 13. uri po našem lokalnem času se v tek pognalo 77.103 tekačev od tega 340 v Sloveniji, ki so skupaj pretekli 924.960 kilometrov. Skupaj je bilo v fundacijo Wings for Life zbranih 2.8 milijonov evrov.
Vsak tekač si je ob prijavi na svetovni tek na mobilni telefon prenesel aplikacijo Wings for Life in kilometre nabiral sam (ločeno) z družbeno distanco a še vedno skupaj z enim samim namenom – zbrati čim več denarja za raziskovanje in iskanje zdravila pri poškodbi hrbtenjače.
Na svetu si vsako leto poškoduje hrbtenjačo več kot 250.000 ljudi, zato prihodek celotne prireditve in drugih donacij namenijo tej organizaciji, ki neprestano raziskuje in išče zdravilo, ki bi lahko spremenilo prihodnost poškodb hrbtenjače.
Wings for Life (krila za življenje) je neprofitna fundacija, ki je bila ustanovljena leta 2003 in je gonilna sila projekta, Red Bull pa v celoti krije administrativne stroške, kakor tudi stroške teka. Idejni vodja te fundacije je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki sta jo osnovala skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin se je leta 2003 hudo ponesrečil z motorjem in postal tetraplegik. Svoje življenjsko vodilo zdaj udejanja v iskanju zdravila.
Od leta 2004 je fundacija financirala izjemno pomembne raziskovalne projekte in klinične študije po vsem svetu. Čeprav zdravila še ni niso iznašli nenehno prihaja do napredka. Sto odstotkov startnin za tek Wings for Life World Run in donacij v okviru tega globalnega dogodka bo fundaciji pomagalo do njenega končnega cilja.
Ko so tekači začeli s tekom po svoji trasi, se je čez 30 minut za njimi zapeljalo virtualno zasledovalno vozilo, ki najprej vozi s 15 kilometri na uro, nato v intervalih pospešuje. Ko dohiti in prehiti tekača zabeleži njegov čas in mu po mobilni aplikaciji sporoči njegovo daljavo. S tem je njegov tek končan. In tako nadaljuje dokler ne ujame zadnjega tekača, ki postane zmagovalec.
V Sloveniji je v moški konkurenci zmagal vrhunski gorski tekač in tudi trikratni zmagovalec teka na planiško letalnico – Red Bull 400 Luka Kovačič, ki je pretekel 42.35 kilometra. Med ženskami je najdlje pritekla Tea Oberdank, ki jo je zasledovalno vozilo ujelo pri 28.11 kilometrih.
Tekli so tudi nekateri drugi znani Slovenci med njimi kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer, ki je pretekel več kot 20 kilometrov. Pri 17.06 kilometrih je virtualno zasledovalno vozilo ujelo smučarsko skakalko Špelo Rogelj, ki je navdih našla v Aneju Dopliharju slovenskemu motokrosistu, ki se je poškodoval leta 2017 in končal na invalidskem vozičku.
Med paraplegiki in tetraplegiki sta svoje kilometre nabirala tudi Barbara Slaček, ki ji je tek omogočil sponzor Kronoterm (9.38 km) in Nino Batagelj (7.08 km).
Absolutna zmagovalca celotnega Wings for Life World Run sta Britanec Michael Taylor (69,9 km) in Rusinja Nina Zarina (54,2 km).
Letošnji ambasadorji tekaškega izziva so bili naši člani: paralimpijka Tanja Cerkvenik, paralimpijec Gal Jaklič in Nino Batagelj, ter maratonec Roman Kejžar in triatlonec Matej Markovič.