ZPS in ESCIF

Na obisku je bila podpredsednica ESCIF-a

Ideje za sodelovanje

V Ljubljano je 15. marca 2013 prispela podpredsednica Evropske zveze paraplegikov (ESCIF) - Nizozemka Winnifred de Moes.

Winnifred de MoesV Sloveniji je bila pet dni in obiskala je kar precejšen del naše deželice. V soboto je občudovala čudesa Postojnske jame in bila navdušena nad našim koščkom obale, DP Istre in Krasa pa jo je povabilo na zaključek seje upravnega odbora in na ogled novih delovno-bivalnih prostorov. Nedeljo je kljub slabemu vremenu izkoristila za ogled Bleda in planiške velikanke, ogledala si je tudi prostore DP Gorenjske, kjer so jo prijazno sprejeli. Ponedeljek je obiskala ljubljansko društvo in Zvezo, torek pa so jo gostili na celjskem, mariborskem in murskosoboškem društvu. V Celju so ji predstavili njihov odmevni projekt "Še vedno vozim – vendar ne hodim", v Mariboru se je srečala s člani Sveta invalidov Mestne občine Maribor, dan pa je zaključila pri DP Prekmurja in Prlekije, kjer so ji pripravili tradicionalni bograč in sladice, ki so jih spekle njihove članice. V rastlinjaku v DobrovnikuPopeljali so jo tudi v Dobrovnik, kjer je lahko občudovala košček barvite tropske divjine. Zanimivo – semena za orhideje uvažajo z Nizozemske, jih vzgojijo, nato pa prodajo spet na Nizozemsko.
Zadnji dan je pohajkovala po Ljubljani in bila navdušena nad dostopnostjo naše prestolnice za osebe na invalidskih vozičkih, ki se lahko kosa z drugimi evropskimi mesti.

V teh petih dneh je poleg lepot naše dežele dodobra spoznala tudi lokalna društva in način organiziranosti, ki se močno razlikuje od nizozemske, saj v regijskih ali nacionalnih zvezah nimajo niti zaposlenih niti prostorov, kjer bi delovali ali izvajali programe. Vsa njihova dejavnost poteka preko spletnih strani ali telefonov. Dvakrat letno organizirajo razne delavnice, kjer se člani lahko srečajo in izmenjajo izkušnje. Res pa je, da je na Nizozemskem vrsta storitev urejena na sistemski ravni, zato morda potreb po takšnih vsebinah, ki jih izvajajo društva in Zveza paraplegikov v Sloveniji, ni.

Čeprav je Winnifred sprva mislila, da bo obisk Slovenije bolj "turistične" oblike, je po petih dnevih in obiskih šestih lokalnih društev paraplegikov le-ta postal kar precej delaven in naporen, predvsem pa je porajal vrsto vprašanj in idej za nadaljnje sodelovanje.

INTERVJU S PIETROM BARBIEROM

Pietro Vittorio Barbieri, tetraplegik, Italijan, ki govori angleško, aktiven tako v italijanski invalidski sferi kot tudi v številnih mednarodnih invalidskih organizacijah, član upravnega odbora Evropske zveze paraplegikov, ne skriva, da mu je delovanje na mednarodnem področju strast in je dan zanj velikokrat prekratek.

Pietro BarbieriTridnevni kongres Evropske zveze paraplegikov (Europian spinal cord injury federation - ESCIF) je potekal maja 2012 v bližini italijanskega mesteca Lucignano v provinci Arezzo. Gostila nas ne italijanska nacionalna zveza paraplegikov (Federazione dei associazione paraplegici - FAIP),  ki je organizirala nastanitev in kongres v idiličnem, malo odmaknjenem hotelu Girasoli, ki je popolnoma prilagojen za osebe na vozičkih. Ima tudi bazen opremljen z dvigalom (ki sem ga gledala le od daleč, saj nam naporen urnik ni dopuščal namakanja), dostopne bungalove in je lahko krasna izhodiščna točka za raziskovanje toskanskih znamenitosti. Sončnic resda nisem videla, so pa bili toskanski grički prekriti z rdečim makom, nasadi oljk in zametki vinskih trt. 
Pietro Vittorio Barbieri je italijanski delegat ESCIF-a že vrsto let. Delegata gostitelja in člana upravnega odbora ESCIF-a sem prosila za pogovor in poklepetala sva o tem in onem že prvi večer. INTERVJU

INTERVJU - JANE HORSEWELL
Socialne službe na Danskem niso perfektne, so pa zelo dobre!

 Jane Horsewell - predsednicaJane Horsewell sem spoznala leta 2006 v Švici, kjer je bil v Nottwillu 2. kongres Evropske zveze paraplegikov Europian spinal cord injury federation. (ESCIF). Že njen priimek Horsewell, kar bi v domačem prevodu nekako pomenilo »dober konj«, nam da slutiti, da je to ženska polna energije, aktivna in gonilna sila na vseh področjih.

Na 5. kongresu ESCIF-a, ki je bil maja 2009 na Dunaju, sem Jane prosila za intervju. Ko sem se vrnila domov in njeno ime vpisala v Google (bojte se Googla – nič ne ostane skrito), sem odkrila, da mi je "zamolčala" kar nekaj INTERVJU-jev

OBISKALI SO NAS ČLANI UPRAVNEGA ODBORA ESCIF
uo_pacugZveza paraplegikov Slovenije je 11. oktobra 2007 ob obisku članov Upravnega odbora Evropske zveze paraplegikov (ESCIF) v Sloveniji v Domu paraplegikov v Pacugu, pripravila posvet na temo: Vključevanje paraplegikov in tetraplegikov v domače okolje po medicinski rehabilitaciji in predstavitev izkušenj iz tujine. Na posvetu so bili prisotni tudi predstavniki Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zdravje in drugi predstavniki javnega življenja, med njimi Nada Skuk, podpredsednica SLS in predsednica SŽZ pri SLS, ki so v pogovoru podali svoje mnenje ter prisluhnili možnostim in potrebam paraplegikov doma in v tujini.
Preberite več …