Sprejemi

Sprejemi

Sprejemi pri županih, direktorju FIHO, Zvezi in predstavitev potapljanja

Ob delovnem srečanja podpisnikov Memoranduma o mednarodnem sodelovanju smo pripravili sprejem pri županu Občine Piran Petru Bossmanu, direktorju Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij Štefanu Kušarju, naši Zvezi in ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću.
Piranski župan je gostom na kratko predstavil zgodovino mestne hiše, nato pa se jim je pridružila vodička in podrobno predstavila celotno zgodovino Pirana. Zaradi slabega vremena si žal niso mogli ogledati znamenitosti Pirana, zato smo naše goste s kombiji popeljali po obalnih mestih, da so videli v kako lepi deželi živimo.
V popoldanskem času je bila v Domu paraplegikov Pacug, ki ima tudi velik zunanji bazen, predstavitev potapljanja paraplegikov in tetraplegikov. Predstavitev je vodil naš član Damjan Peklar, ki je prvi inštruktor paraplegik v največji in najstarejši svetovni zvezi C.M.A.S. Predstavil je začetke in velike težave, ki so jih naši člani zaradi invalidnosti imeli pri vključevanju v svet potapljanja. Omenil pa je tudi uspehe kot je potop pod ledom, ki so ga slovenski potapljači izvedli kot prvi na svetu in potapljanje v Zvezdnem mestu v Moskvi. Dan se je zaključil v prijetnem druženju z gosti.
Sprejem na sedežu Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO)

Za tem je naše goste sprejel direktor FIHO Štefan Kušar in jim s projekcijo podatkov in shem predstavil vlogo in pomen fundacije v slovenskem prostoru. Za vse je bila najbolj zanimiva prestavitev sistema financiranja, ki za večino organizacij predstavlja redni in glavni vir dohodkov.

Pred sprejemom pri gostiteljici - Zvezi paraplegikov Slovenije, so se vsi skupaj nekaj časa pomudili na Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine, kjer so spoznali delovanje enega od devetih društev Zveze. S sodelavci je naše največje društvo predstavil predsednik Gregor Gračner.
Na sedežu Zveze paraplegikov Slovenije pa so, gostitelj in predsednik Dane Kastelic ter njegovi sodelavci goste seznanili s poslanstvom in dejavnostjo organizacije slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Vse od ustanovitve pa do danes, ko s ponosom lahko trdimo, da smo Zvezo pripeljali do ene najbolj prepoznavnih invalidskih organizacij v Sloveniji. Na sprejemu sta se pridružili tudi direktorica direktorata za invalide Dragica Bac in sekretarka Tanja Dular iz MDDSZ, ki sta predstavili  ureditev invalidskega zakonodajnega področja v Sloveniji. Dotaknili pa so se tudi aktualnih razmer v Sloveniji. Beseda je tekla o vinjetah in davku na nepremičnine. Sogovornici sta poudarili, da na tem področju ne sme priti do krivic tistim, ki zaradi invalidskega vozička potrebujemo večji prostor za gibanje. Po obstoječem predlogu bi nam država namreč to obdavčila. Na to diskriminacijo je Zveza pristojno ministrstvo že opozorila in pridobila podporo ministrice dr. Anje Kopač Mrak. Na podobno podporo pa lahko računamo tudi pri vinjetah, saj smo bili ob izmenjavi informacij seznanjeni, da so plačila cestnin za avtoceste oproščeni invalidi na Hrvaškem, BiH, Srbiji, Makedoniji, kakor tudi v sosednji Avstriji in na Madžarskem. Tako, da nam ostaja grenak priokus, da cestnino invalidi plačujemo le v Sloveniji.

Sledil je še sprejem pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću v Mestni hiši. To je bil topel in prisrčen sprejem, saj ima župan slovenske prestolnice izreden posluh za svoje invalidne občane. Po kratki predstavitvi Mestne občine Ljubljana, ki se ponaša tudi z listino – »Občina po meri invalidov,« so se gostje še nekaj časa zadržali v prijetnem druženju. Pri sprejemu se je županu pridružil še naš član in svetnik Sašo Rink, ki ima kar nekaj zaslug, da Ljubljana postaja vse bolj prijazna gibalno oviranim ljudem.

Upamo, da smo bili dobri gostitelji in da naši gostje Slovenijo zapustili z dobrimi vtisi.