Šport

Šport + rekreacija = ohranjanje zdravja

Pri paraplegikih in tetraplegikih je športna aktivnost pri pridobivanju in ohranjevanju zdravja izredno pomembna. Zato športno dejavnost paraplegikov in tetraplegikov v svoje rehabilitacijske programe vključujejo vsi sodobni rehabilitacijski centri po svetu. Dobro se namreč zavedajo, da že na samem začetku poškodbe hrbtenjače brez športnih aktivnosti, paraplegiki in tetraplegiki ne dosežejo tako dobrih in popolnih rehabilitacijskih rezultatov.

Vsaka športna panoga, ki jo paraplegiki in tetraplegiki lahko izvajamo ima svoje značilnosti, vse pa vodijo k učinkovitemu izboljševanju in ohranjevanju naših psihofizičnih sposobnosti. Ugotavljamo, da tisti člani, ki se aktivno ukvarjajo s športom ali športno-rekreativno vadbo, živijo bolj zdravo, kvalitetno, predvsem pa manj stresno življenje. Športne aktivnosti nam krepijo telo, še posebej pa tiste predele, ki so zaradi naše gibalne oviranosti manj dejavni. To je za odpornost našega telesa še kako pomembno. Torej, izredno koristna bi bila že vsakodnevna, nekoliko bolj naporna vožnja z vozičkom in redno izvajanje različnih gimnastičnih vaj. Seveda pa bi bila dobrodošla tudi kakšna razvedrilna športna dejavnostjo.

Prva naša športna panoga je bila košarka, za njo pa atletika. Trenutno paraplegiki in tetraplegiki tekmujemo v: atletiki, košarki, kegljanju, namiznem tenisu, tenisu, streljanju, smučanju, biljardu, plavanju, curlingu, boccii, ročnem kolesarjenju, rallyju, športnem ribolovu, para-karateju, lokostrelstvu, sabljanju in šahu. Najvišja odličja – 4 zlate, 8 srebrnih in 12 bronastih paraolimpijskih medalj smo osvojili v atletiki, streljanju in namiznem tenisu.

Tisti paraplegiki in tetraplegiki, ki se ukvarjajo s tekmovalnim ali vrhunskim športom imajo pa še nekaj več. Nastopi in boji za čim boljšimi dosežki jim dvigujejo samozavest, trdi treningi in naporna potovanja pa jih ohranjajo v izvrstni telesni kondiciji. Pri vsem tem pa je pomembno tudi druženje in izmenjava dragocenih izkušenj.

Z izvajanjem programa omogočamo uporabnikom enakopravno uveljavljanje na športnem področju. Vsak posameznik in skupine paraplegikov imajo možnost uresničiti svoje potrebe po rekreaciji in športni dejavnosti ter izboljšati svoje zdravstveno, fizično in psihično stanje ter s tem dvigniti kakovost svojega življenja.