• Aktualni dogodki

Vlada za 60 dni podaljšala epidemijo - začela so se množična cepljenja

14. Januar 2021

Vlada Republike Slovenije je na 48. redni seji izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 za 60 dni. Odlok začne veljati 17. januarja 2021, v veljavi pa ostaja večina varnostnih ukrepov, ki jih vsakodnevno lahko spremljamo v medijih. Množično cepljenje se je v vseh državah članicah EU začelo 27. decembra 2020, poteka pa po vrstnem redu, določenem v Nacionalni strategiji cepljenja proti COVID-19. Ta določa prednostne skupine za cepljenje in v četrtem koraku, to je, po cepljenju zdravstvenih delavcev, starejših oseb in kroničnih bolnikov, predvideva tudi cepljenje zaposlenih v različnih nujnih sektorjih, kjer so poleg učiteljev predvideni tudi npr. zaposleni v živilskem sektorju in v prometu. Pri Zvezi paraplegikov Slovenije smo predlagali, da Direktorat za invalide oz. ministrstvo pri vladnih usklajevanjih ali sprejemanju izvedbenih načrtov cepljenja v to točko uvrstiti tudi osebne asistente po Zakonu o osebni asistenci. Kljub temu, da zakonsko gledano ne gre za javno službo, ni moč prezreti, da je osebna asistenca po sami naravi in nujnosti takšnim službam precej blizu, zato je navsezadnje tudi zakonsko regulirana. Med osebnimi asistenti in uporabniki je namreč glede na naravo dela bližnji in dalj časa trajajoči kontakt del vsakdana (tako kot npr. med učiteljem in učencem v šoli in verjetno še bolj kot npr. v prometu). Prav tako pa smo na pristojne institucije naslovili, da se med prioritetno skupino cepljenih oseb uvrsti tudi družinske člane, ki za svojce, ki potrebujejo oskrbo in pomoč, skrbijo 24 ur na dan. Zato menimo, da bi takšna možnost prednostnega cepljenja pripomogla k nacionalnemu cilju preprečevanja širjenja okužbe, navsezadnje pa tudi k uspešnejšemu in varnejšemu izvajanju osebne asistence.
Zdržite še nekaj časa, upoštevajte vse varnostne ukrepe in ostanite zdravi! Zveza paraplegikov Slovenije.