• Aktualni dogodki

Leto dni življenja s koronavirusom COVID 19

11. Marec 2021

Vlada RS Slovenije podaljšala epidemijo za 30 dni. Podaljšanje velja od 18. marca 2021dalje.
V Sloveniji smo 4. marca 2020 zabeležili prvo okužbo s koronavirusom, deset dni kasneje pa že prvo smrtno žrtev. Slovenija je prvo epidemijo razglasila 12. marca, drugo, ki še traja pa 19. oktobra 2021. V tem času sta nas dosegla dva vala, s širitvijo angleške, brazilske in afriške različice, pa nam grozi še tretji, če ga z vsemi varnostnimi ukrepi ne bomo uspeli zajeziti. Virus je res trdoživ, saj tudi drugod po svetu iščejo prave in učinkovite vzroke uspešne zajezitve. Mogoče bo nanj nekoliko vplivalo tudi toplejše vreme, ko se respiratorni virusi ne širijo tako hitro.
Pri Zvezi paraplegikov Slovenije in po lokalnih društvih smo v tem času storili vse, da bi preprečili širitev virusa. Na naši spletni strani smo v tem času objavili kar 44 novic s katerimi smo obiskovalce opozarjali in seznanjali o vsem, kar je bilo povezano z virusom. Posebej ranljive skupine in osebne asistente smo oskrbeli z razkužili, rokavicami in maskami. Tudi tistimi, ki nam jih je poslala Evropska zveza paraplegikov. Večino dela smo opravljali od doma, prestavili in odpovedali pa številne aktivnost in dogodke. Lahko rečemo, da nam je dobro uspevalo vse do druge epidemije, ko so začeli za COVIDOM 19 obolevati tudi naši člani.
Zdaj nam veliko upanja vlivajo edino še cepiva, ki so jih v rekordnem času razvile farmacevtske družbe po svetu. Toda pri upoštevanju prednostnih seznamov smo kar nekoliko razočarani. Na začetku smo z vseh strani slišali kako bodo najprej poskrbeli za starejše in ranljive skupine, zdaj, ko je cepljenje v polnem zamahu, pa so na nas kar pozabili. Seveda je naša Zveza odgovorne opozorila na našo ranljivost ter resne in tudi usodne posledice, če bi se okužili, pa ni dobila nobenega odgovora. V to skupino sodijo tudi osebni asistentje in svojci, ki skrbijo za te ljudi. Prej, ko bo osebni asistent ugotovil, da je okužen, bo po vsej verjetnosti okužil svojega oskrbovanca, saj se je pri osebnem stiku (nega, hranjenje) zelo težko ustrezno zaščititi. In tako smo tisti, ki imamo težave s pljuči, dihanjem in drugim težavam, prepuščeni usodi ali sreči. Pri cepljenju vlada velik nered in neupoštevanje pravil. Zgleda, da ima vsak zdravstveni dom svoja pravila in prednostni seznam, saj nekje še osemdesetletniki niso prišli na vrsto, drugod pa so bili cepljeni že desetletje mlajši.

Na teh povezavah pa lahko spremljate vse o korona virusu doma in v svetu – GOVWorldmeter – STA