• Aktualni dogodki

Spremljajte širitev in zajezitev korona virusa doma in v svetu

6. April 2020

Širjenje koronavirusa bomo upočasnili in ustavili tudi s tem, da virus dobro poznamo in da smo tudi dobro seznanjeni z njegovim širjenjem. Ob tem pa je najpomembnejše, da se strogo držimo vseh navodil in priporočil, ki nam jih vsakodnevno posredujejo mediji. Na teh štirih straneh boste dobili številne in tekoče ažurirane podatke doma in v svetu.
Celje-InfoWorldmeterSTA - Univerza Maribor
Bolezni in epidemije spremljajo človeštvo že od vsega začetka. Nekatere so pobile na milijone ljudi in se nikdar več vrnile, druge so spet udarile večkrat in bile zatrte s cepivi, higieno in razvojem. Ebola, kolera, AIDS, črne koze, Španska gripa in kuga so le nekatere izmed najbolj znanih.
Razsežnosti epidemij iz preteklosti ni enostavno primerjati, saj so podatki o njih skopi in nezanesljivi, pa tudi življenjske navade in razmere so bile povsem drugačne. Večina strokovnjakov pa se strinja, da je bila najhujša morilka v zgodovini človeštva:
Kuga - črna smrt, ki je najhuje udarila v 14. stoletju. Med letoma 1346 in 1350 je samo v Evropi umrlo okoli 25 milijonov ljudi, kar je po različnih ocenah od 30 do 70 odstotkov tedanje evropske populacije. Epidemije kuge so se vrstile tudi v naslednjih stoletjih in še danes za to boleznijo, ki je s sodobnimi zdravili sicer ozdravljiva, vsako leto umre okoli dva tisoč ljudi.
Ostanite doma – ostanite zdravi!