Obnovitvena rehabilitacija

Utrdimo in ohranimo zdravje

Vsakoletna obnovitvena rehabilitacija predstavlja eno največjih dobrin, ki nam jih nudi družba. Koristi te oblike preventivnega zdravljenja in ohranjevanja zdravja so velike. Utrdimo si svoje psihofizične zmogljivosti, naše telo pa postane veliko bolj odporno proti različnim obolenjem.

Uporabniki se na javni razpis Zveze prijavijo s prijavnico, ki jo prejmejo po pošti ali najdejo na naši spletni strani. Zveza ima sprejet tudi Pravilnik o obnovitveni rehabilitaciji v sklopu katerega deluje tudi komisija, ki obravnava prejete vlogo za spremljevalce na obnovitveno rehabilitacijo.

Namen obnovitvene rehabilitacije je ohranjanje in preprečevanje zapletov po poškodbi ali bolezni, nudenje spremstva tetraplegikom in starejšim od 75 let ter nadgradnja medicinske in drugih fizioterapevtskih rehabilitacij, ki krepijo telesne aktivnosti. Hkrati je namen programa tudi večja vključenost tistih paraplegikov in tetraplegikov, ki so bolj odrinjeni iz udejstvovanja v družbi. Bistvo programa je, da se uporabniki naučijo izvajati vaje, ki jih bodo izvajali tudi, ko bodo zaključili z obnovitveno rehabilitacijo. Le tako bodo ohranjali še preostale telesne funkcije, ki jim jih poškodba ali bolezen ni prizadela.

Skupinska obnovitvena rehabilitacije se predvidoma prične maja in traja do konca koledarskega leta. Poteka v Domu paraplegikov Pacug in različnih zdraviliščih. Na skupinski obnovitveni rehabilitaciji, ki traja 14 ali 17 dni, so uporabnikom na voljo različne terapije. To so: individualno razgibavanje spodnjih ali zgornjih okončin, delna ali celotna masaža telesa ter protibolečinska terapija, pri čemer lahko izbirajo med elektroterapijo, magnetoterapijo, terapijo z laserskim snopom. Za vse, ki zmorejo, so na razpolago skupinske vaje v telovadnici, v popoldanskem času pa je možna uporaba fitnesa. Obisk bazena je neomejen po predhodnem dogovoru z zdravnikom.

V sklopu progama skupaj z zunanjimi strokovni delavci omogočamo triažo, organiziramo strokovna srečanja izvajalcev obnovitvene rehabilitacije, spremljevalce na rehabilitaciji. V koordinaciji Dom paraplegikov in Zveza paraplegikov izvajamo enodnevna in večdnevna bivanja in tečaje ter organiziramo mednarodna srečanja s tujimi paraplegiki in tetraplegiki, katerih namen je ohranjevanje zdravja.

Obnovitvena rehabilitacija v Domu paraplegikov Pacug

Dom paraplegikov Pacug – Središče zdravja in počitka  je prvenstveno namenjen skupinski obnovitveni rehabilitaciji, v domu pa izvajamo tudi rehabilitacijski, športni, počitniški in konferenčni turizem ter različna izobraževanja. Obnovitvena rehabilitacija poteka v štirinajst in sedemnajstdnevnih terminih skozi vso poletno sezono, od maja do oktobra.
Ob zdravniškem pregledu in priporočilu zdravnika vsak udeleženec lahko izbere tri različne terapije za katere meni, da mu bodo najbolj koristile. V sodobno opremljenih prostorih izvajamo fizioterapijo, protibolečinsko terapijo, masažno terapijo in hidroterapijo v katero je vključeno tudi kopanje v bazenu z morsko vodo. 

Gostje bivajo v klimatiziranih in sodobno opremljenih sobah s TV sprejemnikom, internetom in sanitarijami. Prostorne sobe in sanitarije so prilagojene uporabnikom na invalidskih vozičkih in opremljene z različnimi tehničnimi pripomočki - stropno dvigalo, sobno dvigalo, tuširni stol, toaletni stol, trapez, držala…, nekatere tudi z bolniškimi posteljami.

Prijazno osebje se trudi, da bi se gostje dobro počutili in da se v prostem času ne bi dolgočasili. Zato poskrbijo za prostočasne aktivnosti, izlete s kombijem po obalnih mestih in obiske kulturnih prireditev. Udeleženci pa lahko zaigrajo tudi košarko, se pomerijo v namiznem tenisu ali pikadu.

Obnovitvena rehabilitacija v zdraviliščih

Terapija v zdraviliščih in termah je podobna kot v našem domu, le da hidroterapija poteka v termalni vodi. Naši člani so se navadili na zdraviliški sistem, vendar želimo, da se čim prej vrnejo v obmorsko okolje z mediteransko klimo. Še posebej, ker imamo po izjavah nekaterih udeležencev v našem domu kvalitetnejšo terapijo. Ker je udeležencev manj, se jim terapevti lahko tudi bolj posvetijo. Končno pa bi se morali vsi zavedati, da smo dom v ta namen tudi zgradili.
Prijavnica SOR 2022 - Terminski plan - SOR Razpis - SOR prašalnik Pacug - Dom Pacug - Thermana Laško - Terme Radenci

Preberi več