Varnost v prometu

V prometu vsak nosi svoj del odgovornosti

Vsak lahko prispeva k njeni uresničitvi za večjo varnost. Zagotovili jo bomo z varnejšimi vozili in boljšimi cestami, predvsem pa s spoštovanjem predpisov. Neprimerna hitrost in alkohol še vedno ubijata in povzročata hudo invalidnost.

Več kot eno tretjino vseh poškodb pri paraplegikih in tetraplegikih povzročajo prometne nesreče. Naši člani so v avtomobilih in na motorjih udeleženi kot vozniki ali sopotniki, poškodujejo se tudi kot kolesarji ali pa kot pešci. Pri Zvezi paraplegikov Slovenije in na pokrajinskih društvih se zavedamo teh težkih posledic, zato širšo javnost na različne načine ozaveščamo in hkrati opozarjamo na vzroke, ki so nas pripeljali na invalidski voziček. Še posebej pa ozaveščamo mlade po izobraževalnih ustanovah. Kako potekajo te akcije poglejte na povezavah spletnih podstrani.

V prostorih Mestne hiše v Ljubljani je bil 11. maja 2011 slovesen podpis zaveze oziroma Listine desetletja za večjo varnost na cestah 2011-2020. Generalna skupščine OZN je namreč na pobudo avto klubov in FIA dala smernice in vsebino za prihodnje desetletje na tem področju. Sledile so jim države, vlade, ministrstva, številne nevladne organizacije in gospodarske družbe. Evropska komisija in vlade bodo aktivnosti strnile v t.i. programe za večjo varnost v cestnem prometu.
Pri nas sta projekt pripravila Avto-moto zveza Slovenije in Agencija za varnost cestnega prometa RS, podprli pa predsednik republike, ministri, župani, Javna agencija RS za varnost prometa, številne druge vladne in nevladne organizacije ter posamezniki. Zato naj bi Slovenija postala ena izmed bolj varnih svetovnih in evropskih držav, ki naj bi v tem desetletju obvarovale več kot 60 % življenj in še več trajno poškodovanih paraplegikov in tetraplegikov.

»Desetletje za večjo varnost na cestah 2011-2020« predvideva:

  • ustanovitev celovitega in sistemskega upravljanja varnosti v cestnem prometu v družbi;
  • izboljšanje elementov varnosti na cestni infrastrukturi in celotnem prometnem omrežju;
  • izboljšanje standardov opreme za varnost v vozilih;
  • krepitev pravilnega ravnanja in obnašanja udeležencev v prometu;
  • izboljšanje celovite zdravstvene oskrbe ter rehabilitacije žrtev prometnih nesreč;
  • vzpostavitev kazalnikov uspešnosti in merjenje napredka na vsakem posameznem področju.

Na Prešernovem trgu so ob predstavitvi aktivnostih AMZS, mimoidoče nagovorili: direktor AVP, predsednik AMZS in ljubljanski župan, ki je za tem goste sprejel v mestni hiši.
O slovenski globalni politiki za večjo varnost na cestah in o uresničitvi zastavljenih ciljev so govorili takrat odgovorni - predsednik RS dr. Danilo Türk, ministrica Katarina Kresal, minister Patrik Vlačič, minister Dorijan Marušič in ambasadorka Varne poti Taja Metličar, ki je povedala svojo ganljivo življenjsko zgodbo. Pred podpisom so učenci 5. razreda OŠ Bičevje ob spremljavi Adija Smolarja zapeli resnično prepričljivo pesmico na temo kaj vse doživljajo od odhoda v šolo, vračanja domov, do tragičnih nesreč.

Listino je prvi podpisal takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, nato pa še omenjeni ministri in drugi, ki so bili v času podpisa listine na odgovornih položajih (direktor Javne agencije RS za promet Ljubo Zajc, generalni direktor policije Janko Goršek, podpredsednik ZZŠAM Milan Pečnik, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, predsednik AMZS dr. Danijel Starman). Med njimi tudi predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.