Interesne dejavnosti

ATV motoristi

ATV (All-Terrain-Vehicle) – vozila za vse terene ali na kratko štirikolesniki, imajo že kar dolgo zgodovino. Prvi zametki segajo tja v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so Hondini inženirji naredili prvi prototip. Prvi štirikolesniki so imeli en sam namen – offroad rekreacijo. Američani so najprej želeli imeti vozilo, ki bi v zimskem času zamenjalo motocikle, toda kmalu se je pokazala prava vrednost štirikolesnikov in njihova široka uporabnost. Kar naenkrat so ATV-ji postali uporabni na najrazličnejših področjih - od kmetijstva, poljedelstva, živinoreje, industrije, policije in ne nazadnje kot izredno primerni za gibalno ovirane ljudi. Brez težav premaguje precej zahtevne in razgibane terene. In tako so vožnje po brezpotjih kjer ne kršimo zakonodaje, dostopne tudi paraplegikom in lažje gibalno oviranim tetraplegikom. S štirikolesnikom pridemo na kraj, ki ga z invalidskim vozičkom ali avtomobilom nikakor ne bi dosegli. Celo paraplegiki - gobarji, lovci in ribiči z njim pridejo na svoj račun. Tudi vožnja po zasneženih poljanah nudi prelepe užitke, ki se še povečajo, če za seboj na smučeh vlečemo svoje ali sosedove male nadobudneže.

Motoristi paraplegiki in drugi ljubitelji štirikolesnikov se spoznavajo, dogovarjajo in načrtujejo druženja in skupne izlete. Že kar lepo število naših članov ima ta praktična vozila. Prvi večji zbor so pripravili v maju 2005 v bližini Ljubljane. S tem srečanjem so se želeli seznaniti in pobliže spoznati z vsemi, ki so že imeli ali so v prihodnje nabavili štirikolesnike.
Ta skupna srečanja so po svoje prispevala tudi k večji varnosti. Veliko samotarjev se namreč podaja na samostojne vožnje po težje dostopnih terenih, kjer se lahko marsikaj zgodi. Nekaj atraktivnih padcev že kliče k skrajni previdnosti.Lažje in varneje je, če jih je na takih vožnjah več, oziroma vsaj dva. Seveda pa so vožnje po brezmejnih poteh še bolj varne in brezskrbne s skupino motoristov, ki niso gibalno ovirani.

V Sekciji ATV motoristov pri Zvezi paraplegikov Slovenije vsako leto pripravimo kar nekaj taborov po različnih krajih naše dežele, beležimo pa tudi nekaj avanturnih voženj in podvigov naših ATV motoristov. Mednje prav gotovo sodi potepanje po libijskih sipinah. V puščavski karavani tovornjakov, terenskih vozil in motoristov, sta v letu 2010 vozila tudi naša ATV motorista Dolfe in Robi. V desetih dneh je karavana v hudi vročini prevozila nekaj preko 4000 kilometrov, kar je za paraplegika skoraj nedojemljivo. Omenimo naj še podvig Jake in Duleta, ki sta poleti leta 2012 s štirikolesnikom in osebnim avtomobilom prečila cel alpski masiv - od Monte Carla do Dolomitov. V osmih lepih, vročih, deževnih in sneženih dneh sta prevozila skoraj 3000 kilometrov. Vozila sta se po najvišji asfaltirani cesti v Alpah, premagala šest najvišjih alpskih prelazov z najvišjim mednarodnem prehodom in dvajset prelazov z več kot 2000 metrov nadmorske višine.

Dejavnosti, za katere člani izrazijo interes in pobudo

Sodelujemo tudi pri organizaciji tabora mladih paraplegikov s prostovoljci iz tujine, kjer lahko paraplegiki in tetraplegiki delijo svoje izkušnje, obnovijo in izboljšajo znanje angleškega jezika, spoznavajo različne kulture ipd. Organiziramo različne interesne dejavnosti, dve večji vseslovenski srečanji ATV motoristov in druge dejavnosti, za katere člani izrazijo interes in pobudo.