Čebelarstvo

Kdor ima rad čebele, zanj ni ovir

 

Učni čebelnjak

 

Najstarejši prikaz človekovega odnosa do čebel je nastal pred 20 do 30 tisoč leti v Pajkovi jami pri Bicarpi v španski pokrajini Valenciji. Prastara risba prikazuje dve osebi pri ropanju čebeljega gnezda. Visita na nekakšni vrvi oziroma vzpenjavki, čebelarn odvzemata med, pri tem pa si pomagata z dimom. Podobno čebelarijo marsikje še danes.
Na Slovenskem so v osemnajstem stoletju čebelarstvo zaznamovali predvsem trije veliki možje: Anton Janša, Peter Pavel Glavar in Janez Anton Scopoli. Še posebej Anton Janša, ko na predlog Slovenije na njegov rojstni dan 20. maja obeležujemo Svetovni dan čebel. Razveseljiv podatek pa je, da je vsak 200. Slovenec čebelar, kranjska sivka pa je del slovenske narodne identitete.

Ustanovitev čebelarske sekcije

V Kulturnem centru Semič je 12. marca 2017 pod pokroviteljstvom Zveze paraplegikov Slovenije in Čebelarskega društva Semič potekalo prvo srečanje čebelarjev na vozičkih, na njem pa ustanovljena Čebelarska sekcija invalidov na vozičkih in drugih invalidov. 16 tedanjih in bodočih čebelarjev je za prvega predsednika sekcije izvolilo čebelarja paraplegika Ljuba Janežiča iz DP Prekmurja in Prlekije, za častnega predsednika pa pobudnika združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih, Andreja Severja iz Metlike.

Dan prej, 11. marca 2017 so v Celju na novinarski konferenci ApiSlovenija -  predsednik mednarodne organizacije Apimondie Philip McCabe, predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin in pobudnik Andrej Sever, slovesno podpisali Listino o zavezi vključevanja invalidov v delo s čebelamiS tem se je začelo organizirano mednarodno sodelovanje in vključevanje različnih invalidov v čebelarske vrste. Predvsem težje gibalno oviranih invalidov na invalidskih vozičkih.
Pomen in vlogo združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih je na srečanju čebelarjev predstavil iniciator in dolgoletni čebelar ing. Andrej Sever. Svoj pogled in praktične izkušnjami čebelarjenja na invalidskem vozičku je predstavila invalidna čebelarka iz Zagreba mr.sc. Jadranka Luketa, ing. Pavel Zdešar pa je prikazal svoj izredno praktični in funkcionalni panj z odlično izolacijo.

Ob ustanovitvi sekcije so čebelarje nagovorili: prvi svetovni čebelar - predsednik Apimondie Philip McCabe, podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz, državna sekretarka MKGP mag. Tanja Strniša, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, evropski poslanec Lojze Peterle, podpredsednik Čebelarske zveze Aleš Rodman, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Čebelarskega društva Semič Bojan Pavlin in županja Občine Semič Polona Kambič. Ustanovitev sekcije so pozdravili tudi čebelarji Unsko sanskega kantona, Republike srbske in Hrvaško apiterapijsko društvo.
Srečanje je s čebelarsko himno in belokranjskimi plesi popestrila in obogatila tamburaška skupina Carmen Cord, navdušil pa je tudi odlični mladi harmonikar Luka Kambič.

Učni čebelnjak

V letu 2018 smo na pobudo Vlade RS in resornega ministrstva, Čebelarske Zveze Slovenije v okviru razglasitve svetovnega dneva čebel (20. maj) pričeli z izvajanjem postavitve učnega čebelnjaka za invalide in potrebnimi čebelarskimi aktivnostmi. Posledično smo pomagali opremiti prvi prilagojen čebelnjak za invalide na svetu. Opremljen je z vsemi osnovnimi pripomočki za sodobno čebelarjenje, vse pa je prilagojeno in dosegljivo čebelarjem na invalidskih vozičkih. Čebelnjak, ki ga je izdelalo tesarstvo Drago Črešnjovec s. p. iz Lendave, za komunalno ureditev pa je poskrbela Mestna občina Murska Sobota, stoji v neposredni bližini DP Prekmurja in Prlekije, sredi cvetoče ravnice in nudi obilo paše za čebele. Prekmursko društvo ima tudi največ čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki bodo ob strokovni pomoči pomurskih čebelarjev lahko vzorno skrbeli za svoje čebelje družine. Dejavnost je zelo zanimiva za vključevanje različnih vrst invalidnosti iz več vidikov. Zato bomo v prihodnje v sklopu čebeljarjenja izvajali različne aktivnosti namenjene različnim uporabnikom.
Čebelarji paraplegiki in tetraplegiki so 8. julija 2020 ob učnem čebelnjaku pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije slovesno prevzeli sodobno električno točilo, ki jim ga je poklonila poljska družba Lyson. Točilo je na lanskem svetovnem čebelarskem kongresu Apimondia v Montrealu dobilo zlato medaljo. Električno točilo se nagne kar omogoča veliko lažje vstavljanje satov in točenje medu.

Čebelarski priročnik

11. januarja 2019 smo izdali Čebelarski priročnik kjer so v besedi in sliki opisane:
- možnosti pristopa invalida na vozičku k čebeli in čebelji družini;
-  funkcionalne zmožnosti oseb z okvaro hrbtenjače;
- kako postaviti pravi in prirejen slovenski čebelnjak in se ustrezno registrirati, posebno poglavje je namenjeno čebelarjevim opravilom po mesecih, omenjene so najpogostejše bolezni čebel ter reakcija in prva pomoč ob piku čebel. Seveda pa je v priročniku veliko prostora namenjenega izkušnjam čebelarjev na invalidskih vozičkih in njihovi prilagojeni opremi.