5. kongres - Lobbach Nemčija 19. maj 2010

 

FOTO-ALBUM

V. kongres Evropske zveze paraplegikov je potekal od 19. do 21. maja 2010 v nemškem mestu Lobbach blizu Heidelberga.

Slovenijo so zastopali: Mirjam Kanalec, Barbara Slaček, Špela Šušteršič in Daniel Globokar. Del kongresa je vsako leto tudi skupščina ESIF-a in letos je bila tudi volilna.

Pozdravili so nas: takrat še aktualni predsednik ESCIF-a dr. Daniel Joggi, ustanovitelj Manfred Sauer fundacije, Manfred Sauer in predstavnik nemške organizacije paraplegikov (German Spinal Injuries Association) Christian Joachimi. V nadaljevanju je sledila predstavitev mednarodne organizacije, ki se ukvarja s problematiko poškodbe hrbtenjače IPSCI (International Perspectives on Spinal Cord Injury), ki jo je predstavil Per Maximilian von Groote. Drugi dan kongresa smo poslušali predstavitev medicinskih dosežkov s področja poškodbe hrbtenjače, ki jih je predstavil predsednik ISCOS-a, prof. Fin Biering-Sørensen, dr. med – DMSci. Naslednje predavanje je pripravil dr. Abdul Al-Khodairy, predstavil pa je tehnološke rešitve za ljudi s poškodbo hrbtenjače (elektrostimulacija, robotika…). Naslednja predstavitev je bila zanimiva z vidika napredka tehnologije, saj smo bili priča predstavitvi dosežkov s področja tehnologije, ki nam lahko pomaga pri premikanju predmetov (invalidskega vozička) s pomočjo računalnika, ki ga upravljamo z mislimi oz. se odziva na možgansko aktivnost (biometrija). Te »praktične« rešitve je predstavil prof. dr. José del R. Millán.

Znanstveniki s področja zdravljenja poškodbe hrbtenjače so prisotne še posebej opozorili naj ne verjamemo, da obstaja možnost »ozdravitve« s presaditvami izvornih celic, ki jih izvajajo nekatere države (Kitajska, Rusija ipd.), saj tega doslej še niso znanstveno potrdili.

Del vsakega kongresa je tudi skupščina in tokrat smo izvedli tudi druge volitve. Volili smo predsednika, podpredsednika in tri člane upravnega odbora. Za novo predsednico ESCIF-a je bila izvoljena Jane Horswell, ki je do sedaj ESCIF predstavljala kot podpredsednica, na njeno funkcijo je bila izvoljena Winnifred de Moes. Drugi trije člani upravnega odbora so še Gunilla Ahren, Pietro Vittorio Barbieri in Jani Trdina.

Ogledali smo si tudi tovarno Manfred Sauer, kjer izdelujejo katetre za moške, urinal kondome in urinske vrečke.