4- kongres – Dunaj Avstrija 13. maj 2009

 

FOTO-ALBUM

IV. Kongres Evropske zveze paraplegikov je med 13. in 15. majem 2009 potekal na Dunaju. Moto kongresa je bil »Zakaj bolečina?«

Slovenijo so na Dunaju zastopali: Mirjam Kanalec, Barbara Slaček in Jani Trdina.

Ob odprtju kongresa so prisotne pozdravili: dr. Daniel Joggi – predsednik ESCIF-a, Manfred Schweizer – predsednik avstrijske Zveze paraplegikov in Alfred Weis – predsednik gostujočega hotela – Koplinghous. Sledila je prezentacija avstrijske udeležbe na paraolimpijskih igrah v Pekingu 2008, ki jo je predstavila Andrea Scherney (amputiranka – nosilka zlate medalje v skoku v daljino), nato pa še predstavitev predstavnika nemškega podjetja PARAVAN – Ralfa Gieserja, ki se ukvarja s predelavo vozil za vožnjo na ročno upravljanje. Po predstavitvi smo si v garaži hotela, ogledali avtomobil prilagojen na ročno upravljanje z »džoistikom«.

V začetku četrtkovega dela kongresa smo spremljali tri zanimive prezentacije. Parapleginja dr. Gabi Kirchmair (Avstrija) je predstavila prezentacijo z naslovom »Bolečina,« ki spremlja ljudi po poškodbi hrbtenjače. Prezentacija Gunille Ahrén (Švedska), ki je prav tako parapleginja in fizioterapavtka je nosila naslov »Več znanja – manj bolečine,« prezentacijo »Bolečina« pa je na koncu predstavil še dr. Tim Reck iz Nottwilla (Švica).

Na skupščini delegatov ESCIF-a smo potrdili vsebinsko in finančno poročilo za leto 2008 in poročilo revizorja ter sprejeli višino članarine za leto 2009. V članstvo smo sprejeli tri nove članice (Bosno in Hercegovino, Češko in Ukrajino), ki so se s prezentacijami na kratko tudi predstavile. Nazadnje smo potrdili še revizorja za leto 2009.

V zadnjem delu četrtkovega zasedanja smo se porazdelili v štiri delovne skupine in razpravljali o različnih problemih s katerimi se srečujemo ljudje s poškodbo hrbtenjače ter iskali rešitve, ki so bile predstavljene naslednji dan.

Po zaključku kongresa smo se odpravili še na voden ogled Dunaja.