13. kongres – Praga Češka 8. avgust. 2018

 

FOTOGRAFIJE 13. kongres Evropske zveze paraplegikov (ESCIF) je potekal od 8. do 10. avgusta 2018 v Pragi. Zanimivega kongresa, katerega glavna tema je bila »Vrstniška pomoč – edinstven vir so se udeležili predstavniki iz devetnajstih evropskih držav. Med njimi tudi predstavnik Zveze paraplegikov Slovenije in član Upravnega odbora ESCIF Jani Trdina. V okviru kongresa je potekala tudi volilna Skupščina.

Program je na voljo na spletni strani www.escifcongress.org, v kratkem pa bodo na voljo tudi predstavitve posameznih sklopov v PDF formatu. Preko različnih govornikov so se delegati seznanili, z organiziranostjo vrstniške pomoči v različnih državah, pogledali so njene začetke in različne strategije. V delavnicah so poskušali najti najboljše načine organiziranosti s poudarkom na nacionalnih različnostih - ekonomije, demografije, kulture…

V času kongresa, je prispela tudi žalostna novica o smrti dosedanje predsednice ESCIF Jane Horsewell. Čeprav so delegati vedeli o njenem težkem zdravstvenem stanju, jih je vest o njeni smrti vseeno presenetila. Le dan poprej so jo v okviru letne Skupščine soglasno izvolili kot prvo častno članico združenja ESCIF. Vsem, ki so jo dobro poznali, bo pustila neizbrisljiv pečat.

V okviru kongresa je potekala tudi letna volilna Skupščina za tri mesta v Upravnem odboru ESCIF. Sistem volitev poteka ločeno za vsakega člana UO. Za mesto v odboru volitev nista imela Tomas Moravik (štiriletni mandat mu poteče drugo leto) in Jani Trdina (mandat ima do leta 2020). Volitve so potekale za mesto predsednika, podpredsednika ter člana UO.

Kandidaturo za člane UO so poleg Nuttija Hiltunena iz Finske, najavili še Stefan Opresnik Jorlev iz Danske in Bojana Gladović iz Srbije, ki pa je od kandidature odstopila dan pred Skupščino. Volitve so potekale v skladu s švicarskim zakonom ter Statutom ESCIF. V prvem delu sta bila soglasno izvoljena predstavnika iz Danske in Finske, drugi del pa je odločal o predsedniku in podpredsedniku organizacije. Glede na zaplete, ki so bile posledica zdravstvenih in osebnih ovir posameznikov, se je Skupščina ESCIF odločila, da do novega kongresa organizacijo vodita dva podpredsednika z enakima kompetencama.

Izvoljena sta bila Nuutti Hiltunen (Finska) in Jani Trdina (Slovenija). S tem sta dobila tudi zadolžitev, da v čim krajšem času predstavita predlog organizacije delovanja Upravnega odbora.
Kongres so zaključili s povabilom predstavnikov organizacije RTP iz Švedske za udeležbo na prihodnjem Kongresu ESCIF leta 2019 v Göteborgu z naslovom »Znanje je moč.«