• Kultura

Zlata paleta 2020 podrejena koronavirusu

29. November 2020

22 let Zveze likovnih društev Slovenije (ZLDS), 22 let projekta Zlata paleta in 10 let druženj v sklopu Tabora. Z leti neutrudnega delovanja je ZLDS zgradila in utrdila svojo podobo. Z leti zorenja posameznikov v društvih, njihova usmerjenost k izobraževanju in prizadevanje članov strokovne komisije, ki skrbijo za kvaliteten izbor del sodelujočih avtorjev, je ZVEZA in z njo projekt Zlata paleta dobila svoje mesto v slovenskem prostoru.
V letošnjem letu je koronavirus grobo posegel tudi v načrtovane dejavnosti ZLDS, ki jih je morala prilagoditi ali v celoti odpovedati. Toda želja po likovnem izražanju je bila dovolj močna, da so pod streho pripeljali projekt Tabor, vse štiri tematske razstave in zaključno prireditev z razstavo likovnih del s pridobljenimi certifikati kakovosti, ki je predstavljena na video posnetku. Tematske razstave zaznamuje šibkejša udeležba avtorjev in prispelih del od predhodnih let, a je njihova sporočilna vrednost močna, lahko bi rekli, da so prispele likovne izpovedi sinonim za svobodo govora.
Pri projektu Zlata paleta 2020 je sodelovalo 16 društev s 391 deli, od katerih je strokovna komisija na razstave uvrstila 189 del. Podeljenih je bilo 44 Certifikatov kakovosti in 145 priznanj. Zadnji podeljeni certifikat kakovosti v letošnjem letu nosi številko 1000. Po izboru strokovne komisije je ZLDS avtorjem podelila šest zlatih, šest srebrnih in šest bronastih palet. Po točkovnem sistemu nagrajevanja društev, pa društvom zlato, srebrno in bronasto plaketo iz naslova uspešnosti.
Leto 2020, polno strahov, izzivov in pričakovanj je očitno vplivalo tudi na ljubiteljsko likovno sredino slikarjev. Zato je čas, da premagajo notranji nemir, razmislijo o poteh naprej, ter v skupno odkrivaje novih likovnih svetov. Da bi bilo vse to mogoče in to pri vseh tehnikah in poljih, bo v prihodnje glavni cilj ZLDS v veliki meri povezan z izobraževanjem in mentorstvom znotraj društev članic ZLDS. Le z znanjem bodo kos izzivom prihodnosti.
Edino razstavo za Zlato paleto 2020, ki so jo še omogočali koronavirusni ukrepi, so 24. julija 2020 odprli na Stari žagi pri izviru Velikega Obrha. Skupaj z Zvezo likovnih društev Slovenije in s podporo Občine Loška dolina jo je pripravil Zavod Ars Viva. Odprl jo je župan Občine Loška dolina Janez Komidar, predsednica ZLDS Blanka Božič pa je podelila priznanja in certifikate za tri tematske razstave: Moderno slikarstvo, Klasično slikarstvo in Osnovne grafike in tehnike.
Na letošnji Zlati paleti so naši umetniki sodelovali v okviru  Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije in Zavodom Ars Viva. Po točkovanju je bilo v letu 2020 najuspešnejše Likovno društvo Mengeš, drugo mesto je osvojil Zavod Ars Viva, tretje  pa Litijski likovni atelje.
Video Katalog