• Kultura

XVI. Literarni maraton »Rdeča jabolka«

29. Oktober 2023

XVI. Literarni maraton »Rdeča jabolka«, ki je potekal 26. oktobra 2023 v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, je projekt Kulturnega društva Norma 7 in je namenjen ustvarjalcem in ljubiteljem pisane besede. Povezuje in ustvarjalno nagovarja ustvarjalce, bralce, recitatorje vseh regij Slovenije, ki ustvarjajo individualno ali v literarnih in bralnih krožkih.
Udeležili so se ga tudi naši člani ustvarjalci in recitatorji : pesnica Darinka Slanovec z recitalom svoje haiku poezije Mestne svetilke, ki so jo z njo prebirale Marjana Lavrin iz DP ljubljanske pokrajine in Majda Birsa ter Radovan Lango iz Dramske skupine Norma 7. Brali so tudi liriko članov Benjamina Žnidaršiča in že pokojnih Marjetke Smrekar in Ljubice Jančar.
Med pestrim literarnim programom je v ozadju ustvarjal že uveljavljeni slikar Željko Vertelj iz DP ljubljanske pokrajine, ki slika z usti. Njegova drevesa v jesenskih barvah smo si lahko ogledali kot uvod v zaključni del maratona: otvoritev slikarske razstave dveh članov DP Severne Primorske Klavdija Lebana in Sebastjana Ferfolje z naslovom Drevesa in… Njim so odzvanjale lirične besede o drevesih v izvedbi Dramske skupine Norma7.
Z glasbenim programom znanih in priljubljenih pesmi je navdušila kitarska skupina Akordi, z izborom ljubezenskih pesmi Ferija Lainščka pa recitatorji Majda Birsa, Marjana Lavrin in Metod Zakotnik.
Vodja kulturne dejavnosti pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik, sicer član DP Gorenjske, je v zahvalo za dolgoletno sodelovanje s KD Norma 7 predsednici Vlasti Dolenc Rebek in soustvarjalki maratonskega dogajanja Majdi Birsa izročil svojo grafično risbo vrtnice, ki jo je narisal kar med potekom maratona.
Maraton je izzvenel v občuteno sporočilo o življenju in rasti, o lepoti in ustvarjalni moči življenja.