• Kultura

XII. Literarni maraton »Rdeča jabolka«

27. November 2019

Kulturno društvo Norma 7 je 27. novembra 2019 v dvorani Ljudske univerze v Ajdovščini pripravilo že XII. literarni maraton »Rdeča jabolka.« Na maratonu so sodelovali številni kulturni ustvarjalci, recitatorji in recitatorske skupine. Med njimi tudi recitatorke skupine ONA & ONE, Marjana Lavrin, Alenka Tratnjek, Mirjam Kanalec in pesnica Darinka Slanovec iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Skupini se je pridružil tudi recitator in vodja kulturne dejavnosti pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik, sicer član Društva paraplegikov Gorenjske
Po pozdravnem nagovoru predsednice Društva Norma 7 Vlaste Rebek Dolenc se je recitatorka Majda s pesmijo »Velik načrt« poklonila naši letos preminuli pesnici Ljubici Jančar, ki je z recitacijami svojih pesmi sooblikovala I. Literarni maraton. Njeno literarno ustvarjanje pa je predstavila Darinka.
Pesmi naše pokojne pesnice Marjetke Smrekar sta prebirala Metod Zakotnik in Majda Birsa, pesmi pokojne Ljubice Jančar, Mirjam Kanalec, pesmi Darinke Slanovec in Brede Malus, Majda Birsa, pesmi in delo sodelavke DP ljubljanske pokrajine Saše Jereb pa Marjana Lavrin. Na kulturnem maratonu so se ob 200 letnici smrti spomnili tudi našega velikega jezikoslovca, pesnika in časnikarja Valentina Vodnika. Njegove pesmi so prebirale recitatorke skupine ONA & ONE, bogato ustvarjalno pot in njegova dela, pa je predstavila Darinka Slanovec. Številni obiskovalci literarnega maratona so slišali in skušali rešiti celo nekaj njegovih ugank. Hkrati so predstavili tudi barona Žigo Zoisa, njegova dela in sodelavce.
Ob tej priložnosti se je predsednica Društva Norma recitatorjem in kulturnim ustvarjalcem Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine in Zveze paraplegikov Slovenije, zahvalila za dolgoletno sodelovanje in jim podelila knjižne nagrade.
Lep, bogat in pester kulturni dogodek so z recitacijami, glasbenimi vložki in prispodobami iz vsakdanjega življenja popestrili in obogatil gojenci CIRIUS in njihova dramska skupina iz Vipave ter umetniška dela slikarja Boštjana Močnika s Tržiča.