• Kultura

Vojko Gašperut - ime tedna in še ime meseca na Valu 202

30. April 2021

Ime tedna na Valu 202 je 19. aprila 2021 postal Vojko  Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu z izjemnim opusom, ki je izjemen še toliko bolj, ker slika z usti, za tem pa so ga kandidati izbrali še za ime meseca april. Ob njegovi 70-letnici in 50-letnici ustvarjanja so v Kopru predstavili monografijo 150 njegovih del, ki tematsko pokrivajo njegovo slikarstvo, od podob domačega Breginjskega kota, do podob Istre in solin, ki so njegov priljubljen motiv.
Kandidati za ime meseca so bili še: Jure Zdovc, eden od najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov, Mateja Lopuh, vodja mobilne paliativne enote Splošne bolnišnice Jesenice in Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.  V pogovoru z voditeljem je Vojko povedal, da je koronavirus tudi njemu prekrižal nekaj načrtov. Med njimi nekaj odmevnih razstav in tudi predstavitev monografije, ki je te dni virtualno potekala v koprski knjižnici Srečka Vilharja. Ob tem je dodal, da je presenečen ob veliki odmevnosti predstavitve, ki jo je knjižnica res dobro izvedla. Glede likovnega ustvarjanja pa je pripomnil, da je v tem čudnem času »pospravil« atelje in izgotovil še nekatera nedokončana dela. V nadaljevanju pogovora je poudaril, da ni tiste vrste človek, ki bi objokoval slabe stvari, zato se je po usodnem skoku v vodo spopadel s povsem novim življenjem in ga tudi polno zaživel. Ob podpori družine je smisel življenja našel v slikarstvu in dosegel izjemen uspeh. Ko govorimo o Vojku Gašperutu-Gašperju ne moremo mimo številnih razstav v Evropi, južni in severni Ameriki, do znamenitega Louvra v Parizu. Je pa tudi polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami in član Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Poslušajte