• Aktualni dogodki

Velika pridobitev za čebelarje na vozičkih - otvoritev učnega čebelnjaka

26. April 2018

FotografijeVideo - Pred dobrim letom smo v Semiču ustanovili Čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih in drugih invalidov, 25. aprila 2018 pa dobili že učni čebelnjak, ki bo služil izpopolnjevanju čebelarjev na invalidskih vozičkih za delo s čebelami. Sredstva za postavitev čebelnjaka je zbrala Čebelarska zveza Slovenije, načrt pa z našim arhitektom Matjažem Planincem pripravil arhitekt prof. Borut Juvanec. Čebelnjak je svetovna posebnost, ki je v konstrukciji prilagojen današnjim sodobnim razmeram v kompoziciji pa značilnostim pravega slovenskega čebelnjaka. V dolžino meri  382, v širino pa 312 cm, v njem pa je osem panjev. Učni čebelnjak bo opremljen z vsemi osnovnimi pripomočki za sodobno čebelarjenje, vse pa je prilagojeno in dosegljivo čebelarjem na invalidskih vozičkih, ki bodo nadgrajevali svoje znanje, izmenjavali izkušnje, mlajše pa usposabljali za delo s čebelami. Čebelnjak stoji v neposredni bližini Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, sredi cvetoče ravnice in nudi obilo paše za čebele. Prekmursko društvo pa ima tudi največ čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki bodo ob strokovni pomoči pomurskih čebelarjev lahko vzorno skrbeli za svoje čebelje družine.
Voditeljica slovesnega dogodka Valerija Šömen je na začetku pripomnila: »Čebela nas spremlja skozi vse življenje. Zato človek postoj! Mirno se ji približaj, jo opazuj in spoznavaj. Podaj se med cvetoče trave, dišeče jablane, pisano cvetje, na travnike in v gozdove. Poletela bo s cveta na cvet, te spodbudila k razmišljanju in ugotovil boš kako pomemben del narave je
Uvod v slovesno odprtje učnega čebelnjaka je naznanila himna v interpretaciji pevcev društvenega tria, komorni pevski zbor društva je zapel še evropsko himno, nato pa je predsednik društva Stanko Novak z dobrodošlico nagovoril številne goste in čebelarje na invalidskih vozičkih. Pripomnil je, da je njihovo društvo ponosno, ker je del tako pomembnega in odmevnega dogodka kot je otvoritev prvega učnega čebelnjaka prilagojenega čebelarjem na invalidskih vozičkih..
Ob veliki in pomembni pridobitvi za Čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih in drugih invalidov  se je najprej vsem zahvalil predsednik sekcije Ljubo Janežič, z nagovori pa so se mu pridružili in povedali:
- predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je omenil, da je vključevanje čebelarjev na invalidskih vozičkih še posebna dodana vrednost in da smo lahko ponosni na projekt, ki mu ni para v svetu.
- predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je orisal kronološki potek projekta, od pobude čebelarja Andreja Severja, podpisa listine katere podpisnik je tudi prvi čebelar sveta predsednik Apimondie Philip McCabe, ustanovitve sekcije, do odprtja učnega čebelnjaka. »Pobuda je padla na plodna tla!« je še dodal.
- župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je omenil zelo dobro sodelovanje z Društvom paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ko so uspeli pridobiti nov kombi, zdaj pa z njihovo izdatno pomočjo z ureditvijo infrastrukture pa še učni čebelnjak.  
- direktorica direktorata za invalide Dragica Bac pri MDDSZ je poudarila, da opravljamo izjemno delo.
- minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je povedal, da je čebelarstvo v Sloveniji način življenja, saj ni države na svetu kjer bi bil vsak dvestoti človek čebelar. V Sloveniji s čebelami živimo in smo prepričani, da smo najboljši na svetu. »Posebej pa sem bil ponosen, ko so lanskega decembra delegati Generalne skupščine OZN enoglasno podprli idejo majhne Slovenije in 20. maj razglasili za Mednarodni dan čebel,« je še pripomnil minister.
Slovesen dogodek so z glasbenimi vložki, skeči in recitali popestrili in obogatili učenci Orffove skupine OŠ Bogojina in pa Komorni pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki ga je ob spremljavi cimbal vodila zborovodkinja in odlična čelistka Valerija Šömen.
Slovesen dogodek, ki ga je ob podpori Zveze paraplegikov Slovenije odlično pripravilo Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, je sklenila čebelarska himna, nato pa so trak slovesno prerezali omenjeni govorci. Pobudnik ustanovitve sekcije Andrej Sever je trem zaslužnim članom projekta podelil grafike, s sabljo odprl medeno penino, da smo nazdravili, nato pa sta duhovnika Andrej Lažeta in Leon Novak učni čebelnjak blagoslovila. Sledilo je družabno srečanje z ansamblom »Vinski bratje.«