• Šport

Tretje mesto na prvem svetovnem prvenstvu v rokometu na vozičkih

26. September 2022

Pod okriljem Mednarodne rokometne zveze (IHF) je od 22. do 25. septembra 2022 v egiptovski prestolnici Kairo potekalo prvo uradno svetovno prvenstvo v rokometu na vozičkih.
Na prvenstvu je pod vodstvom trenerja Toneta Bariča nastopila tudi slovenska reprezentanca in osvojila odlično tretje mesto.
Po prvem delu tekmovanja je Slovenija zasedla četrto mesto. Z 2:1 je ugnala Nizozemsko in Indijo, z 0:2 pa klonila proti Braziliji, Egiptu in po ogorčenemu boju tudi Čilu.
Za končne uvrstitve so se ekipe udarile zadnji dan prvenstva. V tekmi za tretje mesto je naša ekipa nadigrala Čile in že na prvem svetovnem prvenstvu osvojila medaljo. V finalni tekmi je bila boljša Brazilija, ki je osvojila prvi naslov svetovnega prvaka. Peta je bila Nizozemska, šesta pa Indija.
Prvo svetovno prvenstvo je bilo sicer predvideno v letu 2020 na Švedskem, vendar ga je takrat preprečila epidemija novega koronavirusa. Enako je bilo leto dni za tem, ko bi tekmovanje moralo potekati v Španiji. No, tokrat se je svetovna zdravstvena situacija le umirila in v tretjem poizkusu je bilo tekmovanje vendarle uspešno izpeljano.
Barve Slovenije so zastopali: Matej ArhAljoša ŠkaperMilan SlapničarKlemen LokarJovita JegličDavid ŠkorjancTanja CerkvenikAnton Zakrajšek in kapetan Nenad Stojaković. Ekipo je odlično vodil selektor Tone Barič, za nemoteno delovanje ekipe pa so skrbeli še tehnični vodja Jožef Jeraj, fizioterapevtka Azra Imamović ter vodja ekipe Maja Užmah.
Rokomet na vozičkih se je pojavil ob vstopu v novo tisočletje v Braziliji in ravno izbrana vrsta iz Južne Amerike je bila prva tekmica Slovenije.
Slovenski zametki rokometa na vozičkih pa segajo v maj 2019, ko je reprezentanca opravila prvi skupni trening. V oktobru je v Celju na rokometni poslovilni tekmi rokometnih asov Uroša Zormana in Luke Žvižeja odigrala prvo tekmo proti Hrvaški, decembra pa nastopila na mednarodnem turnirju v Zagrebu.
Pred premiernim nastopom na svetovnem prvenstvu je izbrana vrsta, ki jo vodi Tone Barič, krepko zagrizla v delo. Minuli konec tedna je tako odigrala tudi tri pripravljalne tekme z Madžarsko. Na zadnji, na kateri sta reprezentanci igrali s štirimi igralci v polju oziroma po enakih pravilih, kot smo jih videli na prvenstvu, je Slovenija zabeležila visoko zmago.
Rokomet na vozičkih se igra na igrišču običajnih mer. Nekoliko manjši je le gol, kjer je prečka na višini 170 centimetrov. Na svetovnem prvenstvu so bili na igrišču lahko štirje igralci posamezne ekipe, pri čemer je vsakdo izmed njih lahko bil vratar. Rokomet na vozičkih prinaša enakopravnost spolov, vsaka ekipa pa mora imeti vsaj eno igralko.
Pred začetkom tekmovanja morajo vsi igralci opraviti klasifikacijo. Ta ocenjuje težo njihovih poškodb, ki jim onemogočajo gibanje in jih razvrsti v točkovne razrede od ena do štiri. Postavo posamezne ekipe v posameznem trenutku tekme lahko na igrišču sestavljajo igralci, ki skupaj dosegajo največ 12 točk.
Ekipi na tekmi odigrata dva polčasa v dolžini 10 minut. Za zmago v posameznem polčasu ekipa prejme eno točko. Če je rezultat v posameznem polčasu izenačen, ekipi igrata do tako imenovanega zlatega zadetka. V kolikor vsaka ekipa dobi po en polčas, zmagovalca določa petminutni podaljšek. Posebej se nagrajuje tudi točkovanje rezultata ob posebej atraktivnih zadetkih, kot so na primer zadetek čez celotno igrišče, gol po obratu za 360 stopinj ali uspešen strel s sedmih metrov. Takšni zadetki pri beleženju rezultata štejejo dvojno.
Več …