• Šport

Svet je prvo nedeljo v maju enajstič tekel za tiste, ki tega ne moremo.

6. Maj 2024

Dobrodelni tek Wings for Life World Run je ponovno združil tekače s celega sveta, da skupaj pomagajo pri iskanju zdravila za zdravljenje poškodb hrbtenjače. Na sedmih uradnih tekih v Sloveniji, na Poljskem, na Nizozemskem, na Hrvaškem, v Švici, Avstriji, Nemčiji ter drugje, kjer so udeleženci tekli z mobilno aplikacijo, je bilo vplačanih kar 265.818 startnin, od tega 3940 v Sloveniji.
Na teku vsako leto sodelujejo tudi udeleženci na klasičnih invalidskih vozičkih. Na tek v Ljubljani je bilo prijavljenih 20 tekačev na invalidskih vozičkih, od tega kar 7 članov Društva paraplegikov Gorenjske. Najbolje se je odrezal Matej Arh, ki je tek zaključil z 35,7 kilometri, sledila sta mu Jernej Slivnik z 28 kilometri in Gašper Črnilec 20 kilometri. Poleg trojice so se teka udeležili Aljoša Ažman, Aljoša Habjan, Matej Vukovič in Anka Vesel.
Gre za tek s posebnim konceptom, kjer tekači po vsem svetu startajo istočasno, pol ure po začetku teka pa jim začnejo usklajeno slediti zasledovalna vozila. Njihova hitrost se skozi čas teka postopno zvišuje in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Pri tej hitrosti vztrajajo dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek zaključil, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.