• Aktualni dogodki

Splet in mobilne aplikacije morajo biti dostopni vsem, tudi invalidom

12. Oktober 2020

Spletna dostopnost je pomemben pogoj za enako vključevanje invalidov in starejših v družbo. Brez dostopnih informacij, ki jih danes pogosto dobimo prav na spletu, so lahko postavljeni v neenakopraven položaj. Slovenija je svojo zakonodajo že pred več kot dvema letoma uskladila z direktivo EU s tega področja. Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij je takrat določil, da morajo biti od 23. septembra 2020 spletna mesta državnih organov, organov lokalnih skupnosti in oseb javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje (izjema so vrtci, osnovne in srednje šole ter javna radiotelevizija), ustrezno prilagojena in dostopna vsem državljanom, zlasti uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti. Kaj je bilo na tem področju že storjenega, koliko spletišč je res dostopnih, kako morajo biti prilagojena posameznim skupinam invalidov, kdo opravlja nadzor nad izvajanjem Zakona in zakaj je še vedno veliko spletnih strani nedostopnih ljudem z različnimi invalidnostmi?

Prisluhnite oddaji Studio ob 17-ih, ki je bila na sporedu na Radio prvi 7. oktobra 2020. Vodila jo je Petra Medved, gostje so bili: državni sekretar Peter Geršak z Ministrstva za javno upravo, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever, direktor Beletrine Mitja Čander in sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart.
Poslušajte