• Šport

Slovesna otvoritev paralimpijskih iger v Tokiu

24. Avgust 2021

Japonski cesar Naruhito je 24. avgusta ob prisotnosti predsednika Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrewa Parsonsa, slovesno odprl 16. poletne paralimpijske igre v Tokiu, ki bodo potekale do 5. septembra 2021. Na igrah bo nastopilo 4537 športnikov iz 162 držav, organizatorji pa bodo razdelili 539 kompletov kolajn v 22 športih. Med njimi se bo za našo 50. paralimpijsko medaljo borilo tudi sedem slovenskih športnikov - 17-letni paraplavalec Timi Žnidaršič Svenšek, 23-letni paranamiznotenisač Luka Trtnika, 43-letni paralokostrelec Dejan Fabčič in štirje tekmovalci Zveze paraplegikov Slovenije - 28-letni parakolesar Anej Doplihar iz Društva paraplegikov severne Primorske, 47-letni paraatlet Henrik Plank iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske in dva parastrelca Franček Gorazd Tiršek iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske ter Franc Pinter – Ančo iz Društva paraplegikov Podravja.
Na otvoritvi se je po dvigu japonske zastave začel bogat program, ki ga je kot rdeča nit spremljalo paralimpijsko letališče z enokrilnim letalom, ki ima težave z vzletom.
Sledil je mimohod vseh reprezentanc, ki sodelujejo na igrah in kot petinsedemdeseta Slovenija z zastavonošo Dejanom Fabčičem. Za tem se je ponovno nadaljevala zgodba z majhnim letalom, ki ima samo eno krilo in ki ugotovi, da s pomočjo vetra vseeno lahko poleti. Res lepa zgodba, ki simbolizira trud in uspehe parašportnikov.
V nadaljevanju so izredno lep program spremljale številne glasbene in plesne točke, ki so jih izvajali tudi številni invalidi. Po nagovorih je cesar Naruhito igre tudi uradno odprl. Za tem je ob paralimpijski himni polega japonske zaplapolala še paralimpijska zastava, sledil je slovesen trenutek zaprisege in prižig paralimpijskega ognja, ki so ga hkrati prižgali trije parašportniki.
Slovesno odprtje iger sta komentirala Urban Laurenčič in naša Tanja Cerkvenik, ki se je kot atletinja udeležila paralimpijskih iger v Pekingu in Londonu.
Za razliko od olimpijskih iger bo lahko športne boje s tribun spremljalo okoli 130.000 otrok iz regije v okviru različnih šolskih programov.
Tekmovanja se bodo začela v sredo 25. avgusta, prvi Slovenec na paralimpijskih prizoriščih pa bo s tekmovanjem začel namiznoteniški igralec Luka Trtnik, ki ga kvalifikacije čakajo prvi dan tekmovanj.