• Aktualni dogodki

Skupina GOGO se je povzpela na najvišji hrib v slovenskem Krasu

19. Oktober 2021

Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) so se na letošnjem predzadnjem pohodu 16. oktobra 2021, podali na najvišji hrib v slovenskem Krasu - Trstelj
Do Stjenkove koče na Trstelju (610m) so se odpravili iz slikovite kraške vasi Lipa po asfaltirani cesti proti vasi Temnice in zavili proti Renčam ter po 2,2 km v hrib za Trstelj. Na vsakem prevoženem in prehojenem metru so jih spremljali spomeniki in plošče, ki opominjajo na boj Kraševcev za svobodo in dostojanstvo.
Sledila je pot z začetkom asfaltne ceste, kasneje se je začela bolj razgibana, saj so nadaljevali po makadamski potki, ki je težje premagljiva za navadne invalidske vozičke. Pomagali so jim srčni in neutrudni prostovoljci. Ljubitelji pohodov na električnih invalidskih vozičkih so tu izkoristili prevoz do asfaltnega dela vzpona.  Nekateri med njimi so za vzpon preizkusili novi električni voziček podjetja Bauerfeind. Z njim se je bolj varno in udobno peljati po takih vzponih, saj gre za bolj zmogljiv voziček.
Tempo, število počitkov in pomoč prostovoljcev, so se med potjo prilagajali pohodnikom in terenu. Med vzponom pa je vse udeležence očaral pogled na morje – lepo viden je bil del Devinskega gradu. Ena od skupin je prej prišla do koče, zato so počakali še drugo skupino pohodnikov, ki so startali v Cerjah in se na Trstelj povzpeli po planinski poti. To bili predvsem slepi in slabovidni pohodniki.
Koča stoji tik pod vrhom Trstelja, ki se dviga nad planoto Tržaško-Komenskega Krasa med Lipo in Opatjim selom ter pada proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom. Z vrha na katerem stojijo televizijski oddajniki se pogled razprostira na Goriško s Sabotinom, Sveto Goro in Škabrijelom. Za njimi se ob lepi vidljivosti vidi velik del Julijcev, bolj desno pa Trnovska planota z Golaki, Čavnom in Nanosom.
Oskrbnik koče Boštjan nam
je s svojo ekipo pripravil izredno okusne jedi, ki so vsem zelo teknile.
Udeležence pohoda so pozdravili: Anej Doplihar - parakolesar, Franka Zega - predsednica Planinskega društva Nova Gorica, Boštjan - oskrbnik koče Božič, Ana Oražem - Odločen korak (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti), Marjeta Bratovž - AMA, Stojan Rozman - GOGO, Marjeta Čič – paraplezalka ter Jurček Nowakk - odbor PIN-OPP.
Povratek v dolino je ob pihanju burje minil brez zapletov.
Stojan Rozman