• Aktualni dogodki

Sestanek Upravnega odbora Evropske zveze paraplegikov

3. November 2021

V Bratislavi je od 29. oktobra do 1. novembra 2021 potekal sestanek upravnega odbora Evropske zveze paraplegikov (ESCIF), ki se ga je poleg podpredsednika Nuuttija Hiltunena iz Finske, Bojane Gladović iz Srbije, Milana Kašiaka iz Slovaške in sekretarja Alberta iz Švice udeležila tudi slovenska predstavnica Mirjam Kanalec.
Že v petek popoldan so se srečali s predstavniki Paralimpijskega komiteja Slovaške, ki bo organiziral kongres ESCIF-a naslednje leto konec maja v Bratislavi. Poleg vsebinskega dela so posebno pozornost posvetili tudi zagotovitvi dostopnih kapacitet za osebe na invalidskih vozičkih, kar vsakokrat organizatorjem povzroča kar nekaj težav. Soboto in nedeljo je upravni odbor posvetil različnim problematikam, predvsem težavam pri odzivnosti članic ESCIFA in vzpostavitvi kontaktov, kar je v zadnjem času še večji problem. V izboljšanje stikov in pretoku informacij med članicami ESCIF-a je bil že nekaj let nazaj začet »Ambasador program«, kjer naj bi vsak član upravnega odbora bil zadolžen za »svoje članice«. Žal, že nekaj časa člani odbora ugotavljajo, da ni želenih rezultatov, zato so se tokrat odločili, da vse države prevzameta le Bojana iz Srbije in Mirjam iz Slovenije, saj sta v preteklosti bili najbolj uspešni pri tej nalogi. Ena izmed pomembnih stvari je tudi področje informacij, zato so se člani upravnega odbora v ponedeljek srečali s tetraplegikom iz Češke, ki naj bi v bodoče skrbel za vse informacijske kanale (spleta stran, fb, instagram, obveščanje po e-pošti). Seveda pa je bilo veliko govora o strategiji ESCIF-a, ki gotovo potrebuje posodobljeno vizijo.
Sestanka se »v živo« žal, zaradi bolezni ni udeležil predsednik Stefan Jorlev, se jim je pa pridružil preko spleta. ESCIF se zahvaljuje Paralimpijskemu komiteju Slovaške, ki je poskrbel za vse stroške bivanja.