• Aktualni dogodki

S štirikolesniki po idrijsko-cerkljanskem hribovju

25. Maj 2020

V našo deželo je že pošteno zakorakala pomlad in z njo toplo sončno vreme. Takšne razmere pa najbolj ljubijo motoristi. Po dolgi karanteni zaradi koronavirusa smo končno dočakali sprostitev razmer.
Na pobudo vodje ATV sekcije Gregorja Gračnerja in Zveze paraplegikov Slovenije smo dobili zeleno luč za organizacijo 9. moto zbora.  Prijazni upravitelji  Doma bratstva bolnikov in invalidov Zaplana so nam že drugič ponudili svoje nastanitvene prostore. V petek  22. maja 2020 se v večernih urah zbralo 12 ljubiteljev hrumenja motorjev in ob večerji uživalo v prijetnem druženju. Traso sta nam predstavila Jordan Ušaj in Klavdij Puc s cestnim trokolesnim m otorjem pa se nam je pridružil še Damjan Peklar.
V svežo, rahlo oblačno soboto  smo se iz Zaplane odpravili po gozdnih poteh čez hribe in doline  proti Rovtarskim Žibršam do Medvedjega Brda. Pot smo nadaljevali preko Godoviča do Črnega vrha, ki nas je naprej vodila skozi Zadlog po hribovju Tisovca. Po gozdnih poteh Trnovskega gozda smo preizkusili sposobnosti vožnje po neurejenih cestah. Sledil je spust v Čepovansko dolino. Naslednji postanek smo opravili na smučišču Lokve. Tam pa se nam je pridružil še naš član Ivan Hvala in nas zapeljal do svojega doma na najvišje ležečo primorsko vas Vojsko na 1129 metrov nadmorske višine. Čas nas je že priganjal, zato smo se kar hitro spustili po dolini Idrijce skozi znamenite Klavže do Divjega jezera. Nadaljevali smo skozi spodnjo Idrijo proti Ledinam, kjer so nam na kmečkem turizmu »Pr Jureč« postregli s tradicionalnimi žlikrofi in golažem. Naprej smo se skozi Žiri zapeljali do Hotavelj in se od tam preko Leskovce povzpeli na smučišče Črni vrh nad Cerknem. Vreme je ponujalo krasen pogled na okoliške hribe. Po skupinskem fotografiranju smo se odpravili nazaj v dolino, preko Gorenje vasi do Zaplane.
Dan smo zaključili z dobrotami na žaru, noč pa nam je podarila malo dežja in s štirikolesnikov spral prah, ki smo ga skozi dan pobrali z makadamskih poti.  Krasno vreme, prijetna druščina, prečudovita pokrajina primorskega in gorenjskega podeželja, nam je pustila prijeten pečat v naših srcih. Tudi v prihodnje si še želimo odkrivati neznane kraje naše barvite dežele na sončni strani Alp. Na desetem jubilejnem moto zboru v Pineti bomo v začetku oktobra raziskali slovensko in hrvaško Istro.
Janez Učakar