• Kultura

Prva samostojna razstava slikarja Klavdija Lebana

4. December 2019

Kulturno društvo Norma 7 z Brij je 3. decembra 2019 ob Mednarodnem dnevu invalidov odprlo prvo samostojno razstavo slikarja Klavdija Lebana iz Društva paraplegikov severne Primorske.
Slikarja je ob odprtju razstave v Galeriji Mercator centra v Novi Gorici predstavila predsednica Društva Norma 7 Vlasta Rebek Dolenc in med drugim povedala: »Klavdij Lebani si je ob akrobatskem letu z zmajem poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. V novem in drugačnem načinu življenja je svoj smisel našel v slikarstvu in od tod tudi naslov tokratne prve samostojne razstave - »S poletom se je končalo, s poletom začelo«.
S slikarstvom se je prvič srečal pri poslikavi panjskih končnic, kasneje pa se je pridružil slikarjem pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Sedaj redno obiskuje likovne kolonije in delavnice, ki jih organizira Likovna sekcija zveze. Še več, Klavdij je tudi organizator vsakoletne tradicionalne delavnice v Gabrju v dolini Soče. Usposablja se pod mentorskim vodstvom slikarjev Rassa Causeviga in Jožeta Potokarja in redno sodeluje v številnih projektih Društva Norma7 Brje.
Klavdij je s slikanjem vstopil v svet v katerem igrajo bistveno vlogo podobe, tako v našem učenju kot našem doživljanju sveta okrog nas. Življenjska vprašanja dobijo neko novo dimenzijo. Motive iz narave, pogosto morske, upodablja v pastelnih barvah v tehniki olja na platnu. Akrilni tehniki se občasno pridružuje tudi grafika.
Klavdij je od prvih likovnih poslikav panjskih končnic napravil zgleden razvoj in se je v oljnem slikanju vsakdanjih prizorov in domačega Tolmina dvignil na raven kjer se tehnični dovršenosti slike pogumno izkazuje njegova umetniška pripoved. Zanimivo je, da pri manjših ploskvah in bolj natančnih potezah drži čopič z usti, tako da je več kot polovica posamezne slike ustvarjena s slikanjem z usti. Klavdij je tudi prejemnik Certifikata kakovosti Zlate palete.«

Razstavo odprl predsednik Društva paraplegikov severne Primorske Matej Gruden s kulturnim programom pa obogatili: recitatorke Darinka Slanovec, Marjana Lavrin, Alenka Tratnjek, Majda Birsa, Vanda Žvanut in Mihaela M. Tihelj ter kitaristki Tadeja Kravanja in Laura Markič.
Razstava bo na ogled do 4. januarja 2020.