• Šport

Priprave parašportnikov v času epidemije

31. Januar 2021

Tudi parašportniki Zveze paraplegikov Slovenije se v danih razmerah poskušajo pripravljati, kolikor je to mogoče. Strelsko ekipo vodi nadvse uspešna trenerka Polona Sladič, ki meni, da treningi tudi v začetku leta 2021 potekajo na podoben način, kot so večino leta 2020. Pravi, da strelci trenirajo na domačih streliščih oziroma celo doma. Tako kot vsi, tudi strelci čakajo na sproščanje ukrepov, da bi lahko začeli tudi s skupnimi treningi. Trenutni skupni treningi bi bili seveda mogoči samo po sistemu »mehurčka«, ki pa ga je ob vseh okoliščinah težko organizirati. Potrebujemo namreč invalidom prilagojeno namestitev, hrano in pa strelišče.
V sredini februarja bi morali nastopiti na evropskem prvenstvu na Finskem, ki pa ga je organizator zaradi znanih razmer odpovedal
Trenerka Sladičeva pripominja, da sta največja posledica ukrepov odsotnost tekmovanj in skupnih treningov. Strelci so namreč imeli zadnje večje tekmovanje oktobra 2019 na svetovnem prvenstvu v Sydneyu. Od takrat naprej pa so odpadla vsa mednarodna tekmovanja, domačih pa že tako ni bilo. Sistem treningov je seveda v takšnih razmerah popolnoma drugačen in s psihološkega vidika je izredno zahtevno trenirati, ne da bi videli kakšni so kratkoročni in dolgoročni cilji treninga. »Edina rešitev je, da se športnik čim prej prilagodi na okoliščine, kar pomeni, da sprejme nastali položaj in se zaveda, da mora vseeno trenirati in vsaj vzdrževati nek nivo pripravljenosti," dodaja Sladičva.
Podobno potekajo tudi treningi reprezentantov paranamiznega tenisa, ki se pripravljajo na kvalifikacije za paralimpijske igre. Potekajo vsak dan, pravi trener Ožbej Poročnik in pripominja, da so igralci namiznega tenisa trenažni proces skušali nadaljevati nemoteno in do sedaj niso naleteli na kakšne omembe vredne težave. Zdravje pa je na prvem mestu in za enkrat jim dobro služi.
Zagotovo pa si vsi želijo, da bi bile izpeljane paralimpijske igre v Tokiu.

Več …