• Kultura

Predstavitev slikanja z usti na OŠ Rakek

29. Oktober 2019

V jedilnici Osnovne šole Rakek je 22. oktobra 2019 potekala likovna delavnica nenavadnega slikanja, ki se je udeležilo okrog 60 mladih ustvarjalcev.  Pod mentorstvom Benjamina Žnidaršiča in Željka Vertlja so učenci od 1. do 3. razreda z akvarelnimi barvami in akrili poznavali in preizkušali raznolike možnosti ustvarjanja in slikanja z usti. Ob tem pa so naša umetnika spraševali o njuni življenjski usodi in življenju na invalidskem vozičku.
Prvo začudenje se je na njihovih obrazih pokazalo, ko so videli njuna dela, saj jih večina tega slikanja še ni poznala. Otrokom sta predstavila še razna zanimiva pisala in pripomočke, ki jih uporabljata pri svojem slikanju in ustvarjanju z barvami.
Slikarja, ki sta tudi člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, sta jim demonstrirala, kako nastanejo te slike. Učenci so slikanje z usti v trenutku vzeli za svoje in se tudi sami preizkusili v tem načinu slikanja.
Navdušenje nad pisanjem, risanjem, slikanjem, mešanjem in prelivanjem barv na suhem in mokrem akvarelnem papirju je bilo neskončno. Barvne kombinacije so učenci izbirali po osebnemu navdihu in ustvarjali proste likovne kompozicije in napisali svoje ime. Vse to seveda z usti. Sledilo je občudovanje narejenih slik. Navdušenje nad eksperimentiranjem z barvami se je samo še stopnjevalo. Reakcije so bile zelo različne in nadaljnjemu čudenju učencev ni bilo ne konca ne kraja.
Seveda pa delavnica ni trajala v neskončnost in dve šolski uri sta kar prehitro minili. Vsi mladi likovni ustvarjalci bi v galeriji z lahkoto še podaljšali to veselje nad ustvarjanjem in eksperimentiranjem z barvami, zato so se dogovorili, da se kmalu spet srečajo.