• Kultura

Predstavitev monografije Vojka Gašperuta - Gašperja

15. April 2021

PREDSTAVITEV V osrednji koprski knjižnici Srečka Vilharja so 15. aprila 2021 na facebook spletni strani virtualno gostili našega odličnega slikarja - Vojka Gašperuta-Gašperja, ki svoje umetnine že dolgo vrsto let ustvarja tako, da slikarski čopič drži z usti. Gašper je že leta 1987 postal član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, kot član Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije, pa je za slikanje navdušil kar nekaj naših težko gibalno oviranih tetraplegikov.
Na virtualni predstavitvi so uradno predstavili njegovo izjemno monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob njegovi 70-letnici rojstva. V knjižnici je bila tudi razstava najboljših slikarjevih del, med njimi Trave, s katero se je v letu 2016 še z desetimi slovenskimi slikarji predstavil v prestižnem francoskem Louvru.Prestavitvi se je pridružila tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je v monografiji slikarjevo življenje, delo in številne izredno lepe fotografije njegovih del, predstavila v izčrpni spremni besedi. Monografija, zelo velikega formata, je natisnjena na 240-ih straneh, v njej pa je med izčrpnimi komentarji objavljenih več kot 170 fotografij slikarskih del v različnih tehnikah.
Monografijo, slikarjevo ustvarjanje in življenje sta v prostorih knjižnica skupaj izčrpno predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in avtor Vojko Gašperut. Predstavitev je vodila predstavnica knjižnice Tina Saražin, ogledate pa si jo lahko na zgornji povezavi