• Kultura

Predstavitev knjižne zbirke haikujev naše pesnice Darinke Slanovec

29. Oktober 2021

V samostanu Mekinje je 26. oktobra 2021 potekala predstavitev knjižne zbirke haikujev pesnice Darinke Slanovec. Zbirka, ki jo je avtorica posvetila Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, nosi naslov Kamniške svetilke. Darinka Slanovec je članica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine in je za svoje haikuje prejela že vrsto mednarodnih nagrad.
Darinka se je ob izdaji samostojne pesniške zbirke zahvalila Občini Kamnik in vsem, ki so sodelovali pri njeni izdaji ter s spremno besedo zbirki dodali poseben pečat.
Zbrane je v imenu knjižnice, ki je kulturni dogodek pripravila, nagovoril Andrej Kotnik in pripomnil: «Posebno nas veseli, da je Darinka Slanovec navdih za svoje pesniško ustvarjanje našla v povezavi z delom kamniške knjižnice, saj je zbirko poimenovala po knjižničnem literarnem natečaju. Svetilka, ne glede na to kakšna je, je na nek način preprost predmet, ki ima preprost namen: namreč da osvetljuje. S pomočjo svetilke predmeti, bitja in ljudje stopijo iz teme, dobijo razločno podobo in ime. Svetloba svetilk, ki so našle svoj izraz v haikujih, nas nagovarja s svojo subtilnostjo, nevsiljivostjo in odprtostjo. Vabi nas k čuječnemu doživljanju sveta, ki nam je dan. Da bi to lahko udejanjili, se moramo zavestno odločiti za svetlobo in jo deliti z drugimi.«
Direktorica knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir je ob izidu knjige zapisala: »Zelo smo ponosni in hvaležni za 70 haikujev ob 70-letnici knjižnice. Hvaležni smo, da je delo knjižnice porodilo nekaj tako lepega, kot je ta pesniška zbirka. Čestitamo avtorici Darinki Slanovec za vse odlične pesmi. Čestitamo tudi za ideje, da je povezala kamniško lokalno okolje, njegove posebnosti, avtorje, spomin na staro mesto, vso bogato simboliko in svetlobo v lep, prelep šopek.«

V spremni besedi zbirke je Jože Urbanija poudaril, da se je skozi Kamnik velikokrat sprehajal, pa ni opazil lepih kamniških svetilk: »Le ustaviti se moraš in se zagledati vanje ter si vzeti čas, njihove zgodbe vzeti s seboj in potem preliti na papir v besedah, ki jih podarja navdih ali pa tudi mučno iskanje pesniške besede.«
Tomaž Schlegl je knjigi dodal zgodovinski oris kamniške svetilke, saj je njegov oče, arhitekt Bojan Schlegl v šestdesetih let prejšnjega stoletja načrtno izdelal mestno opremo: »Kamniku je za razliko od drugih mest uspelo vzpostaviti enotno podobo mestnih svetilk v starih laternah, ki še dandanes, res da v sodobnejši obliki, osvetljujejo ulice in trge ter vzbujajo prijeten občutek preteklega časa.«
Župan Matej Slapar pa se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil kamniški pesnici, ki je s haikuji dala posebno darilo mestu: »Med Kamničankami in Kamničani imamo veliko ustvarjalcev, ki imajo takšen ali drugačen potencial, a takšnega kot ga ima Darinka, takšnih je malo. »S svojim optimizmom s haikuji dajete našemu mestu nekaj posebnega in za to se vam iskreno zahvaljujem. Hvala, ker velik delež sebe dajete mestu. Kot svetilke svetijo v mestu, pa ste tudi vi svetilka, če lahko tako rečem, saj kljub svojim težavam, širite pozitivno energijo. Hvala, da ste ustvarili novo zgodbo in poudarili pomembnost kamniške svetilke, ki jih je zasnoval arhitekt Bojan Schlegl.«
Barbara Božič in Marta Zabret sta ob spremljavi avtorske glasbe Jana Tomšiča prebirali haikuje, za preplet misli in besed pa je poskrbela Zehra Bećiragić.
Vir – Občina Kamnik – Foto Blaž Peterka