• Aktualni dogodki

Predstavitev čebelarjenja invalidov na vozičkih na Češkem

25. Avgust 2021

Pri Zvezi paraplegikov Slovenije nekateri paraplegiki in tetraplegiki že vrsto let čebelarijo na invalidskih vozičkih, od 12. marca 2017 pa so slovenski čebelarji na pobudo čebelarja Andreja Severja združeni v Čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih in drugih invalidov. Leto dni kasneje so naši čebelarji ob podpori Čebelarske zveze Slovenije, Občine Murska Sobota, naše Zveze in DP Prekmurja in Prlekije dobili prvi učni čebelnjak na svetu, prilagojen čebelarjem na vozičkih, ob koncu leta 2018 pa še Čebelarski priročnik za invalide. Ob letošnjem Dnevu paraplegikov pa je Čebelarska zveza Slovenije našim čebelarjem poklonila nakladni panj. Razveseljivo pa je, da so vsi ti dogodki obrodili sadove in da so naši čebelarji pridelali že kar nekaj kozarčkov odličnega medu.
Uspešno čebelarsko zgodbo slovenskih čebelarjev paraplegikov in tetraplegikov pa je slovenska delegacija 23. in 24. avgusta 2021 na srečanju v Brnu delila s češkimi čebelarji. Prvi dan so pripravili delovno srečanje s paraplegiki in predstavniki oblasti Južnomoravskega okraja, naslednji dan pa v centru Kocianká pod častnim pokroviteljstvom Radeka Vondráčka, predsednika poslanske zbornice parlamenta Češke republike, odprli Pilotni projekt čebelarjenja za invalide na vozičkih – Brno.
Udeležence so pozdravili in nagovorili: direktor ParaCentrum Fenix Brno Michal Odstrčil, pobudnica srečanja veleposlanica Republike Slovenije v Češki republiki mag. Tanja Strniša, hejtman Južnomoravske regije Jan Grolich in senator v parlamentu Češke Republike Roman Kraus.
Sledila je predstavitev projekta
čebelarjenja za invalide na vozičkih v Sloveniji in pilotnega projekta na Češkem. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je predstavil slovensko čebelarstvo in sodelovanje ČZS z invalidi, Dane Kastelic, član Državnega sveta RS in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije - sodelovanje med našo in čebelarsko zvezo in kako čebelarstvo pripomore k integraciji invalidov v družbo, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota - kako je na pomoč invalidom čebelarjem priskočila občina Murska Sobota, Aleš Bozovičar iz Čebelarske zveze Slovenije-  priročnik in nakladni panj, Dušan Slana, vodja slovenske sekcije čebelarjev invalidov - praktične izkušnje čebelarjev invalidov, Michal Odstrčil, direktor ParaCentrum Fenix Brno pa kako se bodo čebelarjenja lotili v ParaCentrumu v Brnu.
Za tem je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč direktorju ParaCentrum Fenix Michalu Odstrčilu podaril nakladni panj, prilagojen čebelarjem na invalidskih vozičkih ter priročnik za čebelarjenje invalidov.
Ob druženju je sledil pogovor čebelarjev - invalidov s češkimi prijatelji, ki so ga zaključili z željo o dobrem in uspešnem sodelovanju. V delegaciji je bil tudi predsednik DP Prekmurja in Prlekije Stanko Novak.