• Aktualni dogodki

Preberite novoletno številko glasila Paraplegik

20. December 2021

PARAPLEGIKDrage članice in člani ter vsi drugi obiskovalci naše spletne strani. Mesec december je mesec veselja, sreče in topline, je pa tudi čas ko izide prednovoletna številka glasila Paraplegik. V njej si boste lahko prebrali številne članke, intervjuje in različne prispevke, ki so jih pripravili dopisniki iz devetih pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
Predsednik Zveze Dane Kastelic v uvodnih besedah piše o izčrpanih obrazih zdravstvenih delavcev, ki se že dve leti borijo z opustošenjem virusa covid-19. Nekaj besed je namenil tudi o iztekajočem se letu, ki je bilo na področju invalidskega varstva po zaslugi državnega sveta in aktualne vlade zelo pozitivno za slovenske invalide. Zvišale so se minimalne invalidske pokojnine, odpravila se je diskriminacija zavarovancev po zakonu ZPIZ 2, sprejeta novela zakona, ki leta 2023 uzakonja obnovitveno rehabilitacijo..itd. Trenutno pa sta v proceduri še dva nova zakona, za invalide izredno pomembna. Za konec pa je vsem članicam in članom zaželel uspešno in zdravo novo leto.
Sledi prispevek o usklajevanju urnika športnih referentov za novo tekmovalno sezono, zanimiv je tudi članek o Mednarodni video konferenci na kateri so bili prisotni številni domači in tuji gosti, ter predstavniki invalidskih organizacij.
V nadaljevanju sledijo še številni prispevki: Gibanje, narava in dobra družba so prvine, ki posamezniku v življenje prinašajo radost in zdravje, Novosti spremenjenega zakona o osebni asistenci, Spremembe pri zagotavljanju pravic zavarovanih oseb z gibalno oviranostjo do medicinskih pripomočkov, Predsedniki pripravili tradicionalni sprejem ob Mednarodnem dnevu invalidov…
Veliko je napisanega o športu in o dosežkih naših športnikov, sledijo še kulturni in potopisni članki.
Zadnje strani so kot vedno namenjene razvedrilu. Prijetno branje.