• Aktualni dogodki

Praznujemo Svetovni dan čebel, ki ga je predlagala Slovenija

19. Maj 2020

20. maja 2020 tretjič praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi na pobudo Republike Slovenije razglasili 20. decembra 2017. Celoten postopek, od ideje, ki je bila dana s Čebelarske zveze Slovenije, do razglasitve, je bil zelo dolgotrajen, saj je trajal več kot tri leta. Predsednik čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je ob svetovnem dnevu čebel poudaril, da se slovenski čebelarji zavedajo, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel in da imamo Slovenci čebele preprosto radi.
Naš predsednik Dane Kastelic pa je pripomnil, da smo pri Zvezi paraplegikov Slovenije nosilci in oskrbniki prvega učnega čebelnjaka na svetu prilagojenega za čebelarje na in invalidskih vozičkih in sooavtorji Čebelarskega priročnika. Čebelnjak smo postavili pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije, kjer imajo čebele veliko paše, tam pa imamo tudi največ čebelarjev paraplegikov in tetraplegikov. Naši čebelarji se pridelali že prve kozarčke kvalitetnega medu, od 12. marca 2017 pa pri Zvezi deluje tudi Čebelarska sekcija.
Čebele za obstoj potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu. Torej, če bomo ohranili okolje do te mere, da bodo čebele lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju.
Svetovni dan čebel praznujemo na dan, ko se je se je 20. maja 1734 v Breznici na Gorenjskem rodil Anton Janša, pionir modernega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov s tega področja. Cesarica Marija Terezija ga je z ustanovitvijo prve čebelarske šole na svetu imenovala za prvega čebelarskega učitelja. Njegov nauk je temeljil na znanju gorenjskih čebelarjev, med čebelarji pa je poznana njegova zapoved, ki se glasi: Ne morim čebel, da bi dobil medu in voska, temveč jih ohranim čvrste in zdrave, da mi prihodnje leto zopet nabirajo med. Te besede niso namenjene samo čebelarjem, ampak si jih mora zapomniti in se po njih ravnati vsak človek na tem planetu. Šele takrat bo izpolnjeno to plemenito poslanstvo.
Boštjan Noč – izjava za javnost - Video - Video Dane Kastelic