• Aktualni dogodki

Posvet o sodobnih zdravstvenih politikah

13. Maj 2023

V dvorani Državnega sveta RS je 12. maja 2023 v soorganizaciji Državnega sveta Republike Slovenije in Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA) iz Bruslja potekal posvet o sodobnih zdravstvenih politikah. Glavni namen posveta je bil, da opozori na nekatera strokovna in znanstveno podkovana dejstva s področja zdravstva, ob zavedanju, da je zdravstvena reforma ena najpomembnejših sprememb, ki se dotika slehernega državljana.
Pozdravne nagovore posveta so izvedli predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, državna svetnica, podpredsednica Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide Monika Ažman in predsednik UO Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA) iz Bruslja doc. dr. Draško Veselinovič.
S strokovnimi prispevki so sodelovali mag. Saša Jazbec, državna sekretarka na Ministrstvu za finance RS, prof. ddr. Timotej Jagrič z Ekonomske-poslovne fakultete Univerze v Mariboru, doc. dr. Tatjana Mlakar, generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prof. dr. Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Andrzej FAL, predsedujoči oddelku organizacije in ekonomike zdravstvenega sistema na Nacionalnem institutu za javno zdravstvo, vodja oddelka za interne bolezni in alergije v centralni kliniki v Varšavi in mednarodni strokovnjak za javno zdravstvo, prim. mag. Dorjan Marušič, dr. med., član ekspertne komisije pri Evropski komisiji in prof. dr. Gojko Stanič. Posvet sta povezovala doc. dr. Draško Veselinovič in Danijel Kastelic, državni svetnik, predsednik Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.
Poudarki posveta:
Udeleženci posveta so se strinjali, da bi morala biti zdravstvena reforma, ki prihaja, zelo temeljita, da bi razrešila vse probleme v zdravstvu, ki so se nakopičili z leti, v veliki meri pa jih je razgalila pandemija covida-19. Čeprav se za zdravstvo namenja vedno več denarja, se njegovi učinki slabšajo. Pomembno vprašanje, ki je bilo izpostavljeno, a je ostalo brez pravega odgovora, je: ali bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ohranila enako košarico zdravstvenih storitev, kot jo imamo sedaj ob obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju skupaj, tudi na daljši rok.
Slovenski zdravstveni sistem ima nedvomno veliko rezerv tako v organizaciji, vodenju kot tudi v racionalnejšem in optimalnejšem trošenju denarja namenjenega zdravstvu. V preventivi, ki mora vključevati tudi ti. »harm reduction« oziroma »zmanjševanje škode« smo med slabšimi v Evropi, kot ugotavlja mednarodno priznani strokovnjak pulmologije in javnega zdravstva prof. dr. Andrzej Fal iz varšavske centralne klinike ter predsedujoči oddelku organizacije in ekonomike zdravstvenega sistema na Nacionalnem institutu za javno zdravstvo.
Udeleženci posveta so se strinjali, da morajo biti človek in znanstvena odkritja vedno v ospredju prizadevanj. Če se nekdo ne more odpovedati škodljivemu načinu življenja, morda lahko zmanjša vsaj škodo, ki si jo dela, z manj škodljivimi produkti, za katere je prav, da se pri informiranju javnosti upoštevajo znanstveno dokazljiva dejstva.
Nenazadnje pa so tu tudi družboslovni vidiki zdravstvene reforme, na katere se vse prepogosto pozablja tudi pri drugih reformah. Na slednje je v svojem nagovoru opozoril tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič: »Tako kot pri drugih kompleksnih rešitvah, bo tudi v zdravstvu ključ do uspeha kompromis na ravni celotne družbe – potreben bo tako politični kot tudi splošno-družbeni kompromis. V prvi vrsti pa zagotovo pripravljenost in iskren interes vseh poklicnih skupin v zdravstvu, da se ohrani kakovosten sistem, ki bo nudil pacientom kakovostne storitve takrat in tam, ko jih in kjer jih ti potrebujejo.«
Prezentacije govorcev bodo naknadno objavljene na spletni strani Državnega sveta pod zavihkom Civilna družba/Posveti ter na spletni strani Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja iz Bruslja (www.sbra.be/sl).
Posnetek posveta je dostopen na: https://www.youtube.com/watch?v=Kx6wA_rqBh8.
Fotografije so dostopne na: https://mab.to/t/e1ClZnhvKIS/eu1.
Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia.
Državni svet Republike Slovenije-odnosi z javnostmi