• Šport

Poloni Sladič Bloudkova nagrada za življenjsko delo

13. Februar 2021

Na 56. podelitvi je med štirimi dobitniki 12. februarja 2021 najvišje športno priznanje - Bloudkovo nagrado prejela tudi trenerka parastrelske reprezentance Polona Sladič. Na virtualni podelitvi so podelili še 12 plaket.
Naša nagrajenka se je z vpisom v strelski krožek že kot enajstletnica zapisala strelstvu. S trdim delom je prišla do dveh naslovov državne prvakinje, nato pa zaradi zdravstvenih težav končala s športno kariero. V letu 1995 se je posvetila trenerskemu in organizacijskemu delu, ki ga izredno uspešno opravlja še danes. Legenda med strelci paraplegiki Franc Pinter je pod njenim vodstvom že leta 1996 na paralimpijskih igrah v Atlanti osvojili prvo srebrno paralimpijsko odličje. Sledila so leta v katerih so se nizali uspehi z vrhunskimi rezultati. To zgovorno govori podatek, da se slovenska strelska reprezentanca, med katerimi sta poleg Pinterja bila še tetraplegika Veselka Pevec in Franček G. Tiršek, s šestih paralimpijskih iger še ni vrnila brez medalje. Prav gotovo nikoli ne bomo pozabili trenutka s paralimpijskih iger leta 2016 v Rio de Janeiru, ko sta bili na zmagovalnem drogu kar dve slovenski zastavi. Zastavi za prvo in drugo mesto! Te veličastne trenutke tudi Polona težko opiše. Videla je, da sta kar dva njena varovanca povsem na vrhu in da bo le še zadnji strel odločal o zlati medalji. Kar sedem paralimpijskih medalj so osvojili strelci lokalnih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Eno zlato, pet srebrnih, eno bronasto in še vrsto odličnih uvrstitev.
Med trenerji težko najdemo bolj uspešno ime. Polonca ima namreč ogromne zasluge za osvojitev kar 31 parastrelskih medalj: sedem paralimpijskih, 11 na svetovnih in 13 na evropskih prvenstvih.
Iskrene čestitke za dolgoletno in nadvse uspešno delo
Zveza paraplegikov Slovenije