• Šport

Pokal jubilejnega memoriala osvojila KIK Una Sana

29. Avgust 2021

FOTOGRAFIJE - BILTENDruštvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je v športni dvorani Krim v Ljubljani 28. in 29. avgusta 2021 pripravilo že 40. jubilejno spominsko tekmovanje Toneta Pogačnika in 24. mednarodni turnir. Nastopile so štiri ekipe – KIK Zmaj iz Gradačca in KIK Una Sana iz Bihaća (BiH), Paramont (MNE) in Ljubljana Mercator (SLO).  
Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine se s spominskim tekmovanjem vsako leto spomnijo Toneta Pogačnika, velikega športnika in vzornika, predvsem pa nepogrešljivega organizatorja vseh večjih tekmovanj. Tako doma kot v tujini. Bil je izredno dosleden, vstrajen, redoljuben in vedno obdan s številnimi idejami. In seveda velik prijatelj.
Štirideseto memorialno tekmovanje bi moralo biti na sporedu že lansko leto, toda koronavirus je posegel tudi na športno področje in društvo primoral, da so ta velik športni dogodek z mednarodno udeležbo prestavili za več kot eno leto. Verjetno pa so ujeli zadnji trenutek.
Organizatorji so se tokrat odločili za Bergerjev turnirski sistem, kar pomeni, da so se ekipe pomerile vsaka z vsako in vsak dan odigrale tri tekme.
V uvodni tekmi sta se pod koše zapeljali
DP Ljubljana Mercator in Paramont. Boljšo igro je prikazala gostiteljica, vso tekmo vodila in črnogorsko ekipo premagala z visoko razliko 57:27.
V naslednji tekmi sta se srečali ekipi Bošnjakov. KIK Una Sana je KIK Zmaj porazila z rezultatom 70:61.
V zadnji tekmi prvega tekmovalnega dne je ponovno slavila DP - Ljubljana Mercator, ki je ves čas tekme vodila in srečanje z moštvom KIK Zmaj suvereno zaključila z rezultatom 53:48.
V nadaljevanju turnirja sta se najprej pomerili Paramont in KIK Una Sana. Črnogorska ekipa je morala priznati premoč ekipi iz Gradačca, ki je slavila z 81:39.
Ekipa Paramont je z ekipo KIK Zmaj nastopila že v naslednji tekmi. Čeprav nekoliko utrujeni igralci iz Črne Gore so prikazali enakovredno igro, vendar pa v zadnjih minutah z  rezultatom 56:59 tudi to srečanje zgubili.
V zadnji tekmi srečanja sta pomerili neporaženi ekipi DP Ljubljana Mercator in KIK Una-Sana. Kljub temu, da je bila slovenska ekipa nekoliko okrepljena (tudi zaradi starejših igralcev ni bila konkurenčna) je tekmo zgubila s 45:70. Vsekakor pa se ob tem sprašujemo kako, da na to pomembno tekmo niso prišli vsi igralci ekipe in kako je z njihovo pripadnostjo dresu, ki ga nosijo.
Tekme sta sodila Marko Marinovič in Milenko Đurić, ogledal pa si jih je tudi vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner..
Končni rezultati:
1. mesto KIK Una-Sana (6)
2. mesto DP - Ljubljana Mercator (4)
3. mesto KIK Zmaj (2)
4. mesto Paramont (0)
Ob razglasitvi rezultatov sta udeležence nagovorila: predsednica društva
Mirjam Kanalec, ki se je zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji te tradicionalne košarkarske prireditve. Tako s finančno kot moralno pomočjo! Se zahvalila košarkarjem za udeležbo, čestitala za fer in športne igre ter z upanjem, da so se v Sloveniji dobro počutili, košarkarje povabila na prihodnji mednarodni turnir. Predsednik Skupščine Zveze paraplegikov Slovenije Peter Robnik, ki je poudaril, da košarkarski turnir posvečamo pokojnemu Tonetu Pogačniku, izjemnemu človeku in pionirju organizacije prireditev športa paraplegikov. Da je košarka na invalidskih vozičkih eden od najbolj popularnih športov paraplegikov, kaže tudi 40 letnica tega memoriala. Kot meni predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic smo lahko ponosni, da se tradicija tudi z mednarodno udeležbo že štiriindvajseto leto izvaja v Ljubljani, ki je mimogrede veliko bolj prijazno in prilagojeno mesto za invalide kot večina evropskih prestolnic. Da pa je omenjeni turnir uspel, tako v športnem smislu kot organizacijsko, gredo vse pohvale Društvu paraplegikov Ljubljanske pokrajine, ki uspešno vodi izvedbo tega turnirja.
Organizacijske niti zahtevne košarkarske mednarodne prireditve so bile tudi tokrat v rokah športnega referenta društva Roberta Žerovnika, Mojce Burger in njunih sodelavcev.

Tudi tokratni športni dogodek pa so v slovenskem in angleškem jeziku predstavili v ličnem biltenu. Nekaj misli, ki so jih v publikaciji zapisali:
Župan MOL Zoran Janković – »Ljubljana je športno mesto, v katerem se zavedamo, da je telesna aktivnost osnova za kakovostno življenje, zato spodbujamo vadbo vseh generacij meščank in meščanov. Naše zeleno, čisto, varno in prijazno mesto nudi številne možnosti za rekreacijo, pri tem pa posebno pozornost namenjamo temu, da so rekreacijske površine dostopne vsem, tudi osebam z oviranostmi.
Želim vam uspešno tekmovanje in uresničitev zastavljenih ciljev. In seveda: naj zmaga najboljši!«
Predsednik Zveze Dane Kastelic – »Pogačnikov memorial je že dve desetletji ponosno zasidran v koledar športnih prireditev na območju srednje in jugovzhodne Evrope. In naj tako tudi ostane! Ta turnir je posvečeno pokojnemu Tonetu Pogačniku, izjemnemu človeku, pionirju organizacije prireditev športa paraplegikov in brez tega dogodka bi nastala velika vrzel športnih prireditev v prestolnici in Sloveniji. Po njegovi zaslugi in v nadaljevanju zanesenjakov, ki smo vztrajno sledili njegovi ideji, si je šport paraplegikov v Sloveniji izboril vrhunski prostor na organizacijskem in tekmovalnem nivoju. Šport je hočemo ali ne nepogrešljiva metoda v sodobni rehabilitaciji paraplegika
Predsednica društva Mirjam Kanalec – »dodam naj, da so tovrstni športni dogodki poligon za doseganje odličnih športnih užitkov ter neponovljiva priložnost za druženje, ki hkrati ozaveščajo širšo javnost, da je šport invalidov enakovreden drugemu športu – prav tako zahteven in atraktiven. Prepričana sem, da bo tekmovanje potekalo v športnem duhu, prepletenem s tekmovalnostjo in pošteno igro, ki naj bo športnicam in športnikom vodilo pri igranju na parketu in da se bodo ponovno stkala nova prijateljstva in znanstva. Da se bodo med seboj izmenjale bogate izkušnje, ob katerih se bodo zabrisale meje kultur in ovire različnih jezikov. Vsem gledalcem in navijačem želim obilo športnega bodrenja in razburljivega dogajanja pod koši. Posebej se zahvaljujem vsem podpornikom, ki so nam omogočili organizacijo te zahtevne športne prireditve. Ostanimo aktivni in zdravi!.«
V biltenu predstavljajo našo zeleno prestolnico, fotografije ekip in njihove igralce ter sponzorje in donatorje, ki so podprli letošnje košarkarsko srečanje - zlati sponzor Mercator, sponzor Livarna in donatorji: Pirnat d.o.o., Kvader MT d.o.o., Mercis d.o.o., Korona d.d., Dolinšek transport d.o.o., Elektro Ljubljana d.d., Pavlin d.o.o., Loterija Slovenije d.d. in Zveza paraplegikov Slovenije.