• Aktualni dogodki

Pohod na Star maln

13. Junij 2023

Vseslovenski inkluzijski pohod je dogodek, na katerem udeleženci skupaj premagujejo izzive narave in dokazujejo, da je inkluzija mogoča ter da skupaj zmoremo doseči cilje, spodbuja enakopravnost, solidarnost in medsebojno sodelovanje.
Tako smo 8. junija 2023 v  Stari maln pri Vrhniki poleg inPlanincev iz skupin GOGO (Gibalno ovirani gore osvajajo), Odločen korak (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti) in Nevrorazlični Ama krenili tudi udeleženci iz Centra IRIS, Centra Janeza Levca,
Centra Dolfke Boštjančič Draga Ig, otroci iz enote Krtek vrtca Domžale in drugi udeleženci iz različnih društev ter številni prostovoljci iz Zavoda Nefiks in našega sponzorja Autocommerce, člana skupine Emil Frey . Prvič pa je bilo mogoče, da so pohod v živo spremljali tudi tisti, ki niso mogli z nami. V organizaciji Ane Monro so namreč pohod preko kar štirih kamer prenašali na platformi SIMS https://inplaninec.streams4u.eu/. Na tem naslovu si lahko ogledate tudi posnetek.
Utrujeni od »mukotrpne« vožnje po »zabitih« cesta smo naredili nekaj razgibalnih vaj in s parkirišča pri Štirni na Betajnovi krenili Vrhnika, do koder smo prav za naš pohod celo na sveže nasuti in utrjeni makadamski cesti. Na koči v Starmu malnu smo se družili še z drugo skupino, ki je pohod začela pri lovski koči Vrhnika, nadaljevala do koče na Planini nad Vrhniko in se nato spustila do Starega malna. Pot in koča sta odličen cilj za družine z otroki, starejše in prijetna za poletni potep. Pri koči so nas ljubeznivo gostili člani Turističnega društva Blagajana Vrhnika. Po pozdravnih govorih predstavnikov vseh udeleženih organizacij in kulturnem programu nas je presenetil z obiskom zmaj Lintvern, tukajšnja maskote. Spust h kombijem v dobri družbi in lepi naravi je bil dobra psihična priprava na ponovne muke v prometu in besnenju nevihte.
Stojan Rozman