• Aktualni dogodki

Pohod na Janče

13. September 2022

Na povabilo Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih »Karel Jeraj« smo v nedeljo, 11. septembra 2022 izvedli pohod na Janče, ki je s 792 m najvišji vrh Mestne občine Ljubljana. Nekateri z vozički, drugi s skuterji, tretji peš. Vseh skupaj skoraj 100, od tega 15 gibalno oviranih. Nekateri ob pomoči prostovoljcev, drugi brez. Vsak po svojih zmožnostih. Pohoda se je kot prostovoljec spremljevalec slepih in slabovidnih udeležil in je še pol poti vlekel tudi invalidski voziček, župan občine Kočevje, ki kandidira za predsednika Republike Slovenije, Vladimir Prebilič.
Pot nas je peljala iz Zgornje Jevnice po pretežno makadamski in ne prestrmi cesti. Druga skupina »peš« pohodnikov pa je krenila z železniške postaje v Jevnici. Ob poti smo občudovali prelepe razglede, saj se je jutranja meglica v višjih legah razkadila, že ko smo se odpravili na pot. Ob poti so se ob kmetijah pasli konji in koze. Po približno treh kilometrih poti smo prispeli do Planinskega doma na Jančah. Po prihodu na vrh smo se najprej odžejali, pozdravili stare znance in spoznali nekaj novih ljudi. Na travniku ob domu smo videli in pobožali vietnamskega pujsa, kozlička in v kletki kunca. Ožigosali smo pohodne knjižice. Sledil je kulturni program, ki ga je povezovala naša ambasadorka igralka Urška Vučak Markež. Igralca Roman Končar in Tone  Kuntner sta recitirala dela Prešerna in Cankarja. Tone Kuntner celo v francoščini, saj so prireditvi prisostvovali gostje iz Francije. Nekaj pesmi Valterja Čučkoviča so recitirali člani KPŠRD
»Karel Jeraj« - Optimisti. Pozdravila nas je Ana Mohar, podpredsednica Planinskega društva Litija, ki je lastnik Planinskega doma na Jančah. V kulturnem programu so sodelovali glasbeniki Kulturno-prosvetno in športno rekreativnega društva Karel Jeraj slepih in slabovidnih. KPŠRD je praznovalo 65-letnico ustanovitve, 60. obletnico prvega organiziranega vzpona slepih in slabovidnih na Triglav ter 40 let od prvega vzpona slepih in slabovidnih na Janče. Ob teh obletnicah so jim čestitali predstavniki akcij in vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman jim je podaril simbolično darilo tridimenzionalno maketo Slovenije, tako da lahko slepi občutijo raznolikost pokrajine. Glasbeni del programa je izvedel Duo Simi in harmonikar Draga Sivka. Po zaključku programa smo se okrepčali z jedmi na žlico. Enolončnice je ob svojih obletnicah brezplačno zagotovila Zveza slepih in slabovidnih, za kar smo se jim zahvalili s skromnimi prostovoljnimi prispevki, ki jih bodo porabili za organizacijo pohodov Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti. Po okrepčilu so se inplaninci še veselo zavrteli na plesišču. Zadovoljni in veseli smo se počasi odpravili domov.

Celotni dogodek je finančno pokril KPSRD "Karel Jeraj".