• Aktualni dogodki

Podelitve plaket najzaslužnejšim prostovoljcem za leto 2021

21. September 2022

V torek, 20. septembra 2022, so se v dvorani Državnega sveta poklonili prostovoljkam in prostovoljcem s tradicionalno slovesnostjo Podelitve plaket najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem - Prostovoljci 2021. Izbor najzaslužnejših, izredno težko in odgovorno nalogo, je opravila posebna komisija Državnega sveta.
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril: »… da se prav na podlagi prostovoljnega dela najzaslužnejših kot družba zavemo, da prvič, nismo sami -  ne v stiski, ne v nesreči, ne v revščini. In drugič, da smo kot povezana, solidarna in odgovorna družba vredni toliko, kot se počuti naš najšibkejši člen družine. Zakaj je to tako zelo pomembno? Mnogi menijo, da si z dobrimi deli najbolje tlakujemo pot svoje usode … Radi poudarimo, da sta s prostovoljnim delom vselej nagrajena dva, tisti, ki se razdaja, kot tisti, ki ga sprejema in potrebuje. V organiziranih oblikah prostovoljstva v Sloveniji se povezuje in mreži več sto tisoč prostovoljk in prostovoljcev. Prav vsi s svojim delom premikajo mejnike človeške humanitarnosti, solidarnosti in plemenitosti. Mnogi izmed njih se k temu zavežejo za vse svoje življenje, tako tudi mnogi letošnji nagrajenci«.
Eden izmed prejemnikov plakete najzaslužnejšim prostovoljcem 2021 je Jože Globokar, ki je bil predlagan s strani državnega svetnika Danijela Kastelica in Zveze paraplegikov Slovenije, in sicer za 53 aktivnih let prostovoljnega dela, z obrazložitvijo: »Jože Globokar kot prostovoljec v prostovoljnih organizacijah deluje že več kot petdeset let, praktično že od svojega štiriindvajsetega leta, ko si je leta 1968 pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo v vratnem predelu. Najprej je kot prostovoljec začel v Sekciji paraplegikov in tetraplegikov, nato v društvu paraplegikov, že od samega začetka pa je delu predan v Zvezi paraplegikov Slovenije. Je eden izmed enajstih ustanovnih članov organizacije slovenskih paraplegikov in tetraplegikov v letu 1969. Za njegov doprinos k izboljšanju kvalitete življenja paraplegikov in tetraplegikov je dobil vsa možna priznanja, na predlog Zveze paraplegikov Slovenije je prejel tudi državno odlikovanje – red dela s srebrnim vencem. V več kot pol stoletja dolgem obdobju je deloval v različnih odborih in komisijah, posebej aktiven je bil v Svetu za preprečevanje in odpravljanje arhitekturnih ovir. Trideset let je bil urednik glasila naše organizacije, od 2004 pa do današnjih dni deluje kot urednik dveh spletnih strani: Zveze paraplegikov Slovenije in Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, kasneje tudi spletne strani Mednarodne NLB Wheel lige v košarki. Skratka, deloval je predvsem na informativno prostovoljnem področju, več kot deset let je sodeloval z zlato selekcijo Nedeljskega, ki je igrala mali nogomet za našo organizacijo in skrbel za prepoznavnost Zveze paraplegikov Slovenije. Sodeloval je tudi pri organizaciji številnih dobrodelnih koncertov, med drugimi tudi pri koncertu Dobra misel, na katerem so se zbirala sredstva za gradnjo doma paraplegikov v Pacugu.
Poleg Jožeta Globokarja so plaketo prejeli tudi: Marija Aleš, Janko Cerkvenik, Rojan Devetak, Andrej Fratnik, Ivan Gerjevič, Borut Kramer, Anka Onič, Janko Rožman, Vladimira Škof, Ana Ulčar, Marjeta Vodiškar in Lovsko dobrodelno združenje Diana.
Podelitve so se udeležili številni državni svetniki in predlagatelji, za kulturni program pa so poskrbeli Anže Krevh, virtuoz na diatonični harmoniki, ter Pihalni kvintet Policijskega orkestra pod vodstvom Tjaše Bulajić.
Povzeto po:
https://ds-rs.si/sl/
Foto: Tanja Kovačič, Arhiv ZPS