• Aktualni dogodki

Po enainpetdesetih leti ponovno pogled v podmorski svet

12. Avgust 2019

Potapljači inštruktorji - Branko Ravnak, Alenka Fidler in Rajko Prelog iz IAHD Adriatic, že tretji vikend omogočajo distrofikom, ki so na obnovitveni rehabilitaciji v Domu Dva topola v Izoli, terapevtsko potapljanje v bazenu in morju. Potapljanje poteka postopoma. Prvi koraki se odvijajo v mirni vodi v bazenu, kjer inštruktor Ravnak novemu potapljaču pred krstnim potopom natančno razloži celoten potek potapljanja. Pomembna je čim večja sproščenost in upoštevanje navodil inštruktorja, zato nadaljevanje potopa običajno poteka brez zapletov. Lebdenje v vodi in dihanje z regulatorjem zraka vzbuja posebne sproščujoče občutke. Začetni strah pred neznanim hitro mine, pojavi se lagodje in uživanje v vodi, ki ima na gibalno prizadeto telo posebne blagodejne učinke.
Seveda pa je potapljanje v morju čisto nekaj drugega. Pojavi se drugačna dimenzija z večjo razsežnostjo, globino ter morsko favno in floro. Odpre se prečudovit podmorski svet, ki vabi ki raziskovanju in občudovanju lepot. Lepot, ki so bile širši množici gibalno oviranim ljudem dolgo časa nedosegljive.
Programa terapevtskega potapljanja v Izoli pa je bil deležen tudi naš član, težko gibalno oviran petinsedemdesetletni tetraplegik Jože Globokar, ki se mu je po več kot petdesetih letih ponovno odprl pogled v podmorski svet. Občudoval je jato giric, ki mu je švignila pred masko, videl lepega špara in še nekaj ribic. V kratkem potopu ob varnem spremstvo inštruktorjev potapljanja je doživel toliko lepega in razzburljivega, da z besedami kar ni mogel vsega opisati. Zahvaljuje se vsem, ki so mu omogočili to enkratno doživetje.