• Sociala - Osebna asistenca

Pestro na obnovitveni rehabilitaciji v Zdravilišču Laško

12. Oktober 2019

FOTOGRAFIJE Letošnja skupinska obnovitvena rehabilitacija se je v Domu paraplegikov Pacug že končala, poteka pa še v obeh zdraviliščih. V Zdravilišču Radenci nove moči v devetem sedemnajstdnevnem terminu nabira pet, v Zdravilišču Laško pa kar 30 članic in članov iz pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Do zaključka SOR pa so ostali še trije termini. Obnovitvena rehabilitacija je ena največjih družbenih dobrin, ki jo lahko koristimo tudi paraplegiki in tetraplegiki. S tem ohranjamo in pridobivamo psiho-fizično kondicijo ter krepimo svoje zdravje.

Ob pregledu se z nasvetom zdravnika lahko v skupni vrednost 90 točk odločimo za tiste terapije za katere menimo, da bodo najkoristnejše za naše zdravje. Izbiramo lahko med ročno masažo, fizioterapijo z razgibavanjem, protibolečinsko elektroterapijo, magnetoterapijo, podvodno masažo v Hubbardovi banji, limfno drenažo, in drugimi. Seveda pa imajo udeleženci SOR na voljo tudi kopanje v bazenih s termalno vodo. V Zdravilišču Laško so letos zgradili tudi sodoben terapevtski bazen.
V skupini, ki v Laškem poteka od 29. septembra pa do 16. oktobra čas ob vseh teh terapijah in dodatnih aktivnostih hitro teče. Srečevali smo se ob zajtrkih, kosilih in večerjah za skupno mizo in si izmenjali izkušnje in vtise, sicer pa smo bili na terapijah. Zadovoljni smo s prijaznimi in uslužnimi terapevti in drugim osebjem, še posebej pa z okusno in raznoliko hrano. Tokratna skupina je imela lepo vreme s prijetnimi temperaturami, ki so kar vabile na sprehod. V prelepem parku ob zdravilišču imajo tudi šest energijskih točk s posebnim energijskim krogom, ki jih je odkril in izmeril znani radiestezist Jože Munih.
Značilnost te skupine pa je tradicionalni namiznoteniški turnir dvojic, že osmi po vrsti in se bliža deseti, jubilejni obletnici. Tokrat se je za zelenimi mizami pomerilo devet dvojic – po en igralec Zveze paraplegikov Slovenije in igralec, predstavnik zdravilišča. Pred turnirjem je udeležence v imenu uprave Thermana in teama za rehabilitacijo nagovorila in pozdravila  Petra Vindišar. Omenila je naše zelo dobro in dolgoletno sodelovanje, zaželela dobre rezultate in odprla turnir. Po zagrizenih in napetih bojih je prvo mesto osvojila dvojica Mednes (Peter Jereb – član DP ljubljanske pokrajine in Aleš Romih – Thermana), drugo mesto je osvojila dvojica Špricer (Bojan Lukežič član DP ljubljanske pokrajine in Alojz Medvešek – Thermana), tretje pa dvojica Gladiator – (Mičo Ostojič – DP jugozahodne Štajerske in Janez Starina  - Thermana). Zdravilišče je prispevalo prigrizek in napitke med turnirjem, nagrade za zmagovalne dvojice, poskrbeli pa so tudi za veselo razpoloženje ob druženju in razglasitvi rezultatov. Zabaval nas je Duo dve kajle. Organizacijske niti turnirja so bile v rokah Mojce Burger in Mirjam Kanalec.
Tudi tokrat je skupina polno zaposlena, prepričani pa smo, da bo skupinska obnovitvena rehabilitacija v Zdravilišču Laško povsem dosegla svoj namen. Po razgovoru sodeč se naši člani na SOR v Laškem zelo dobro počutijo.