• Aktualni dogodki

Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

16. Januar 2020

V Zlati dvorani Narodne galerije je 15. januarja 2020 potekala predstavitev projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo, pod vodstvom mag. Romana Renerja pa izvaja Geodetski inštitut. S projektom želijo izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok, ki so ranljivi udeleženci v prometu.
Mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo je na predstavitvi poudarila, da si moramo prizadevati, da bi invalidi in ostale ranljive skupine lahko živele samostojno in neodvisno življenje in da moramo stvari premakniti na bolje. Dodala je še: »Vsi si želimo biti mobilni, najhitreje priti na določeno mesto in pri tem uporabiti način gibanja, ki nam najbolj ustreza ter nam je najbolj pri roki. Vsak posameznik pa žal nima možnosti biti mobilen na tak način, kot bi si želel. S projektom se nadaljuje velik izziv za našo celotno družbo, kako vključiti skupine prebivalstva, ki so žal odrinjene na rob. Zavedati se moramo, da tem ljudem pripada njihovo mesto v družbi, saj smo ena sama skupnost, ki stremi k lepši in boljši prihodnosti.«
Cilj družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega projekta je vpeljava standardiziranega sistema podatkov za omogočanje fizične in digitalne dostopnosti.
Projekt in rezultat dvoletnega dela projektne skupine Geodetskega inštituta je kar enaindvajset zadovoljnih občin, s katerimi je Ministrstvo za infrastrukturo podpisalo dogovore o sodelovanju. Rezultati projekta so skupaj s pregledovalnikom podatkov podrobneje opisani na spletni strani, ki je bila posebej razvita za namen projekta: http://dostopnost-prostora.si/.
Pri predstavitvi projekta so sodelovali tudi predstavniki naše Zveze – Mirjam Kanalec, Borut Sever in Aljoša Škaper iz DP ljubljanske pokrajine in  Janez Hudej iz DP jugozahodne Štajerske. Škaper in Hudej sta tudi predstavila svoje praktične izkušnje.
Partner pri projektu je tudi Beletrina, ki skrbi za spletno dostopnost, na predstavitvi pa so bili prisotni predstavniki Agencije za varnost v prometu (AVP), Geodetske uprave RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki lokalnih skupnosti in ranljivih skupin, ki so v projektu aktivno sodelovali. (Foto: Matej Pušnik)
Več