• Šport

Olimpijsko baklo nosijo tudi športniki naših lokalnih društev

8. Junij 2021

Slovenska olimpijska bakla je s podporo SKB banke svoje popotovanje po slovenskih občinah začela 3. maja 2021 v Bovcu, v 81 dneh pa bo obiskala vseh 212 občin v Slovenij. Bakla širi vrednote olimpizma, sporočila solidarnosti, upanja in jeklene volje. Na Olimpijskem komiteju Slovenije poudarjajo, da s tem popotovanjem želijo pokazati tudi na tesno povezanost rekreativnega in vrhunskega športa.
Po Sloveniji naj bi v tem času baklo nosilo več kot 5000 tekačev, med njim tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki iz lokalnih društev Zveze paraplegikov Slovenije.

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
Olimpijska bakla je 14. maja 2021 v občino Loška dolina prišla iz občine Bloke. Za baklo prvi prijel Janez Komidar, župan Loške doline. Bakla je do Osnovne šole heroja Janeza Hribarja zamenjala nekaj nosilcev in se prepustila mladim ob atletski stezi osnovne šole v Starem trgu pri Ložu. Tukaj je baklo pričakalo nekaj olimpijcev, saj ima Loška dolina kar nekaj odličnih biatloncev. Baklo so ponesli Urška Poje, Janez Ožbolt in Simon Kočevar. Ponesla jo je tudi Andreja Podobnik, naša najboljša ultramaratonka in nekdanja Slovenka leta. Po teku trojk učencev in učiteljev, ki jih je konkretno namočil dež, je za plamenico poprijel še član našega društva, parastrelec Anton Bavec.

Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja
V začetku junija je po dolenjskih krajih na poti slovenska olimpijska bakla, ki bo svojo pot zaključila v Ravnah na Koroškem na dan, ko se bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj. Popotovanja bakle po dolenjskih občinah, so se udeležili tudi člani našega društva. V občini Škocjan je pri nošenju bakle sodeloval Gašper Mlakar, v občini Trebnje Tone Kanc, v občini Šentrupert Vinko Ahlin, v občini Mokronog – Trebelno Gašper Peček in Tomaž Barbo, občini Brežice Bernarda Zorko in Dušan Rupar, občini Krško Mirko Sintič in Franci Slivšek. V Mestni občini Novo mesto pa so baklo ponesli Jože Cimrmančič, Martina Glavič in naš paralimpijec Primož Jeralič, ki je sodeloval tudi pri nošenju bakle v občini Ivančna Gorica.