• Aktualni dogodki

O spremembah Zakona o osebni asistenci na Radiu Prvi

28. Oktober 2021

Na Radiu Prvi, je 27. oktobra 2021 v oddaji Studio ob 17-ih, novinarka Petra Medved pripravila oddajo o spremembi Zakona o osebni asistenci. V oddaji so sodelovali: Tanja Dular - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Barbara Kobal Tomc - direktorica Inštituta RS za socialno varstvo, Mateja Toman - predsednica Društva distrofikov Slovenije in uporabnica osebne asistence, Špela Šušteršič - vodja osebne asistence pri Zvezi paraplegikov Slovenije in Katrin Modic - uporabnica osebne asistence na YHD-ju, Društvu za teorijo in kulturo hendikepa.
Zakon o osebni asistenci je po manj kot treh letih spet spremenjen. Bodo nove spremembe odpravile vse pomanjkljivosti? Se bo zmanjšalo število upravičencev in sredstev za osebno asistenco? S čim vse se pravica do osebne asistence izključuje in kaj pomeni omejitev na največ dva družinska člana, ki opravljata osebno asistenco? Kaj pomenijo spremembe na področju izvedenstva in kako se bo izvedla ponovna ocena?
Prisluhnite o vseh spremembah, ki se obetajo uporabnikom in izvajalcem osebne asistence in o tem, kaj pravzaprav rešujemo z osebno asistenco.