• Šport

Naslov državnih prvakov v košarki osvojila celjska ekipa

12. Julij 2021

V športni dvorani na Vranskem je 10. julija 2021 v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite, potekalo državno prvenstvo v košarki na vozičkih. Naslov državnih prvakov je osvojila ekipa DP Celje Thermana, druga je bila združena ekipa DP Kranj-DP Novo mesto, tretja DP Ljubljana Mercator, četrta pa DP Maribor.
Ekipe, ki so nastopile na tokratnem državnem prvenstvu, so v ligaškem tekmovanju Zveze paraplegikov Slovenije odigrale štiri kroge. Prvi krog so 9. maja odigrale v Laškem, kjer je povedla DP Maribor, v drugem krogu 29. maja v Sodražici se je na prvo mesto zavihtela DP Kranj-DP Novo mesto, ki je na vrhu lestvice ostala tudi v tretjem krogu 6. junija v Strahinju in četrtem 3. julija v Mariboru.
Lestvica po štirih krogih:
1. DP Kranj-DP Novo mesto – 11 točk
2. DP Celje Thermana – 10 točk
3. DP Maribor – 8 točk
4. DP Ljubljana Mercator – 6 točk.
Na podlagi teh rezultatov sta se na državnem prvenstvu v prvi tekmi najprej pomerili  DP Kranj-DP Novo mesto in DP Ljubljana Mercator. Ljubljančani so bili v prvi četrtini celo boljši, vendar so jih favorizirani igralci združene ekipe brez težav premagali z rezultatom 61:44.
V drugi tekmi sta se srečali DP Celje Thermana in DP Maribor. Razpoloženi Celjani so s podobnim rezultatom (61:46) ugnali Mariborčane.
Za tretje mesto sta se borili poraženi ekipi DP Ljubljana Mercator in DP Maribor. Ljubljančani so odlično začeli in si v prvi četrtin priigrali lepo prednost (16:8). V nadaljevanju so nekoliko popustili, vendar brez večjih težav osvojili pokal za tretje mesto (48:43).
Za naslov državnega prvaka sta se pod koši srečali DP Celje Thermana in DP Kranj-DP Novo mesto. Celjani so tekmo dobili v prvi četrtini, ko so si priigrali pet točk prednosti, nato pa z enakovredno igro nadaljevali in tekmo zaključili z 58:55.
Ob tehničnem delegatu Milanu Lukanu, sta tekme sodila Mitja Dečman in Nedžad Budimlić. Foto: Peter Planinšek