• Šport

Najboljše šahiste ima Društvo paraplegikov Podravja

7. Maj 2024

Že po tradiciji je tudi letošnji, četrti krog šahovske lige ZPS-Gradex, pripravilo Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. In tudi letošnji, že 29. turnir je društvo posvetilo svojemu odličnemu šahistu in prvemu predsedniku društva, Jožetu Radeju. Dolenjsko društvo je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije tekmovanje pripravilo 7. maja 2024 v svojih prostorih v Novem mestu. Zaključnega kroga se je udeležilo 18 šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze.
Šahisti so v društvenih prostorih tekmovali po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih. V sedmih hitropoteznih krogih so za razmišljanje in poteze v posamičnih partijah imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

Rezultati četrtega kroga – ekipno
Prvo mesto je osvojila ekipa DP Maribor (14 točk), druga je bila DP Celje (12,5 točk), tretja DP Ljubljana (11,5 točk), četrta DP Novo mesto (10,5 točk), peta pa DP Koper (5,5 točk – samo en šahist).
Rezultati – posamično
Najboljši v posamični konkurenci je bil Blaž Kuhar DP-MB (6,5 točk), drugi je bil Vojko Gašperut DP-KP (5,5 točk), tretji pa Igor Jeranko DP-CE (5 točk).

Šahovsko ligaško tekmovanja v sezoni 2024
Šahisti so v šahovski ligi ZPS-Gradex prvi krog odigrali 23. januarja 2024 v Celju. Povedla je DP Ljubljana (14,5). Drugi krog so ekipe odigrale 20. februarja 2024 v Naklem. Tudi v drugem krogu je bila najboljša DP Ljubljana (11,5). V tretjem krogu so se šahisti srečali 19. marca 2024 v Grobišču, kjer je slavila DP Maribor (14,5). Četrti krog so 7. maja 2024 odigrali v Novem mestu. Drugič je zmagala DP Maribor (14)

Rezultati in ekipne uvrstitve po štirih krogih
Zmagovalni pokal je osvojila DP Maribor (52 točk), druga je bila ekipa DP Ljubljana (48,5 točk), tretja DP Celje (46 točk), četrta DP Novo mesto (38,5 točk), peta DP Koper (22,5 točk), šesta pa DP Kranj (7 točk). Dodamo naj, da vse ekipe niso nastopile v popolnih postavah.
Tekmovanje je vodil arbiter Janez Medvešek, ob razglasitvi rezultatov športnega referenta Mirka Sintiča je odličja podelil vodja športa pri Zvezi Gregor Gračner.